Infrastrukturdebatter som fängslat 2021

Politiker från Moderaterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har skrivit debatterna som har blivit mest lästa på Altinget nya bevakningsområde Infrastruktur. Läs hela fem-i-topp-listan.

Trafikverkets infrastrukturplan, elnät, bredband, laddinfrastruktur och grön omställning var ämnen som sopade banan.
Trafikverkets infrastrukturplan, elnät, bredband, laddinfrastruktur och grön omställning var ämnen som sopade banan.Foto: Johan Nilsson/TT
Maja Andersson

1. Kör inte över markägarna när elnätet byggs ut

När elnätet byggs ut borde elledningarna grävas ned i stället för att bygga nya kraftledningsgator igenom det svenska landskapet. Det vore också rimligt att statens skogar och reservat användes för nya elledningar snarare än att belasta markägarna, skriver Sten Bergheden (M).

2. M: Trafikverkets förslag till plan är en sorgesam läsning

Infrastrukturen – blodomloppet för jobb, trygghet och tillväxt – måste fungera. Moderater gör helt andra prioriteringar än regeringen, skriver Maria Stockhaus (M), trafikpolitisk talesperson.

3. V: Skattsedeln hittar till glesbygden – men inte bredbandet

Det är oroväckande att pengarna som ska gå till bredbandsutbyggnad inte når de områden med störst behov. Det är hög tid för Sverige att ge alla som bor i vårt land samma förutsättningar, skriver Birger Lahti (V), landsbygdspolitisk talesperson.

4. C: Låt inte politiken bli en bromskloss för den gröna omställningen

Det är dags att lägga dagspolitiken åt sidan och ta sig an de stora utmaningarna. Näringslivet behöver långsiktiga spelregler och takten i den gröna omställningen behöver öka, skriver Centerpartiets Rickard Nordin och Lars Thomsson.

5. SD: Regeringen bromsar omställningen till elbilar

Menar regeringen allvar med sina löften om grön återstart och att Sverige ska vara ledande i omställningen, då krävs också att man tar ett helhetsgrepp i frågan om laddinfrastrukturen för elfordon. Det skriver Thomas Morell (SD), riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson.

Nämnda personer

Thomas Morell

Riksdagsledamot (SD), vice ordförande i trafikutskottet, trafikpolitisk talesperson
Ingenjör

Rickard Nordin

Riksdagsledamot (C), klimat- och energipolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
pol. kand. i statsvetenskap (Göteborgs uni. 2008)

Lars Thomsson

Samordnare Energiön Gotland
Lantmästare

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00