Efter koranbränningarna – regeringen vill skärpa gränskontrollen

Ett försämrat säkerhetsläge leder till ett ökat behov av att veta vilka som söker sig till Sverige, menar regeringen som nu ger Polismyndigheten i uppdrag att intensifiera arbetet med kontroller vid inre gräns.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff om det säkerhetspolitiska läget efter koranbränningarna. 
Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff om det säkerhetspolitiska läget efter koranbränningarna. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Axel Hyttnäs TelinRebecka Prahl

På tisdagen presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) åtgärder som syftar till att skydda svenska medborgare med anledning av det säkerhetspolitiska läget efter koranbränningarna.

Regeringen vill att polisen ska intensifiera sitt arbete med inre gränskontroll, vilket syftar till att identifiera inresande personer som kan utgöra ett säkerhetshot. 

– Personer med mycket svag koppling till Sverige ska inte kunna komma till Sverige för att begå brott, säger Kristersson på en pressträff, där han även meddelar att regeringen överväger om en ändring av ordningslagen skulle vara lämplig. 

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00