Analys av 
Johan Manell

Talmannen tolkar skyndsamt långsamt

KOMMENTAR. Ulf Kristersson misslyckades. Nu får Stefan Löfven två veckor på sig. Frågan är hur många talmansrundor och sonderingsveckor det ska bli innan det sker en statsministeromröstning i kammaren.

Foto: Fredrik Wennerlund
Johan Manell

Det har snart hunnit gå 40 dagar sedan riksdagsvalet och Sverige står av allt att döma fortfarande långt ifrån att få en regering. Först tog det ett par veckor innan Stefan Löfvens regering röstades ned. Med den försvann också statsministerns möjlighet att utlysa nyval. Den möjligheten har nu endast talmannen om fyra av hans statsministerförslag röstas ned av kammaren. Men med tanke på nuvarande tempo i processen, är den risken inte överhängande.

Läs också: Löfven bortröstad – men sitter kvar

Efter Löfvens avgång tog de två första talmansrundorna vid. De slutade med att Ulf Kristersson fick ett två veckors långt sonderingsuppdrag.

Läs också: Kristersson ska agera låssmed

Den första veckan gick åt till att inse att Stefan Löfven inte vill släppa fram en alliansregering. Den andra utmynnade, efter samtal med de övriga allianspartierna, i att Centerpartiet och Liberalerna sade nej till Ulf Kristerssons alternativ till en M- eller M/KD-regering.

Läs också: L och C säger nej till Kristerssons alternativ

30 pressträffar senare

Därmed banades väg för talmansrunda nummer 3. Den har nu avslutats med att Stefan Löfven får två veckor på sig att försöka komma fram till en regering som kan tolereras av riksdagen. Det finns dock ingenting i dagsläget som tyder på att knutarna kommer att lösas under den här rundan. 

Läs också: Risk för urvattnad budget och inställt jullov

Totalt har hittills 30 pressträffar hållits kring regeringsbildningen utan att någon av partiledarna eller talmannen har gläntat på någon dörr till en ny regering. Annie Lööf säger att det behövs fler ja än nej. Men är inte beredd att säga ja varken till Ulf Kristerssons plan B eller alternativet Stefan Löfvens plan A. Hon hoppas att Stefan Löfven ska säga ja till Alliansen, men det har Löfven sagt nej till.  

Läs också: Regeringsbildning kan ta tid – fråga Nordirland 

Jan Björklund har presenterat tre alternativ till regeringskonstellationer. Kruxet är att de flesta partier som behövs för de alternativen säger nej till det. Både Löfven och Kristersson säger nej till alla alternativ som inte innebär att de själva blir statsministrar om man ska förenkla det. Den lilla ljusstrimman till allianshopp, Miljöpartiet, säger nej till att vara den ljusstrimman.  

Jimmie Åkesson säger nej till alla så länge ingen pratar med honom och det är det ingen som vill göra.  

Hur långsamt är skyndsamt?

Talmannen vill i det här läget inte inta en aktivare roll i regeringsbildandet, utan låter sonderingarna gå sin gilla gång. Trots att grundlagsberedningen säger att förslag ska lämnas skyndsamt och förhandlingarna ska skötas skyndsamt säger Norlén att han inte är stressad. 

Läs också: Så ser nästa regering ut

Det kanske är dags för talmannen att skynda på processen och det är definitivt dags för partierna att hur som helst agera snabbare. Valresultatet kan inte komma som en total överraskning. Då borde partierna ha första-, andra-, tredje- och fjärdehandsalternativen klara för sig och börja förhandla.  

Det är kanske tid för talmannen att ompröva sin tolkning av ordet skyndsamt. 

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00