Analys av 
Johan Manell

Kristersson ska agera låssmed

KOMMENTAR. Två talmansrundor och 18 pressträffar senare har vi ett besked. Ulf Kristersson får uppdraget att sondera för en regering. Nu har han två veckor på sig att dyrka upp det låsta läget.

Foto: Altinget
Johan Manell

Efter valet har spaltmeter av analyser skrivits om regeringsbildningen. Stenar har vänts på fram och tillbaka för att hitta nya vinklar och öppningar både hos media och partierna. Först tjafsades det om matematiken. Ska Vänsterpartiet räknas med i regeringsunderlaget eller inte? Sedan blev partierna till slut ändå överens om att oavsett hur man räknar får inget av blocken 175 mandat.  

Läs också: Regeringsbildningen kommer att leda till svekdebatt

Därefter följde diskussionen om vem som ska prata med vem. Stefan Löfven vill prata med allianspartierna. Allianspartierna vill prata med Stefan Löfven. Spontant kan det ju för en utomstående låta som en sak som skulle kunna lösas enkelt. Men det här är politikerhösten 2018. Då är det viktigt vem som sträcker ut handen till vem.  

Inte hänt någonting

Efter statsministeromröstning och några rundor av partipolitisk diskussion kring valen av det opolitiska talmanspresidiet fick Sverige till sist i alla fall utgångsläget klart för sig. Den nyvalde talmannen Andreas Norlén skulle samtala med partiledarna för att sedan ge ett sonderingsuppdrag till den han ansåg lämplig.  

Efter dubbla talmansrundor, totalt 18 pressträffar i riksdagshuset och ett antal tweets och intervjuer senare har vi ett resultat: Det har inte hänt någonting.  

– Läget är relativt låst, sade Ulf Kristersson på en av sina pressträffar, och hade i ärlighetens namn kunnat skippa ordet “relativt”.  

Det kändes därför som en närmast uppgiven talman som tog till orda på pressträffen på tisdagseftermiddagen. 

– Om alla (partier, reds.anm.) står kvar där de står nu. Då kommer ingen kunna väljas till statsminister. 

Kristersson ska sondera

Men samtidigt kom beskedet att talman Norlén landat i att Ulf Kristersson är den som ska få sonderingsuppdraget. Beslutet baseras dels på att han är partiledare för det största parti som röstade bort Stefan Löfven, dels på att en riksdagsmajoritet har lanserat Kristersson som favorit till statsministerposten.

Läs också: Så ser nästa regering ut

Kristersson har nu två veckor på sig att lösa upp knutar. Han ska dessutom lägesrapportera till talmannen om en vecka. Norlén har varit vänlig nog att ge Ulf Kristersson de bästa förutsättningarna. Uppdraget är inte villkorat till vilken regeringskonstellation Kristersson ska sondera för. Dessutom är uppdraget utformat så att Kristersson ska undersöka möjligheten att få till en regering som “tolereras av kammaren”. Han behöver alltså inte göra det troligt att få igenom en budget. 

Läs också: Hur viktig är budgeten?

Mission impossible 

Men det går ändå inte att avundas Ulf Kristersson. Att något av de rödgröna partierna skulle byta fot och stödja honom förefaller orimligt. Då återstår att Kristersson gör sig beroende av Sverigedemokraterna. Där finns inget i dagsläget som tyder på att C eller L kommer att gå med på det och heller inget som tyder på att SD kommer att lägga sig platt.  

Så för att sammanfatta. Schysst av talmannen att ge Kristersson chansen men det är en svår uppgift som ligger framför honom.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00