Analys av 
Johan Manell

Hur viktig är budgeten?

ANALYS. “Förmågan att få igenom en budget är helt avgörande för att bilda regering”, säger Löfven. “Den första budgeten fäster jag inte så stor vikt vid”, säger Kristersson. Talmannen säger varken bu eller bä.

Foto: Fredrik Wennerlund
Johan Manell

Praxis har blivit ett jobbigt ord för partierna att förhålla sig till. Problemet tycks vara att partierna utgår från olika praxis, alternativt är beredda att ändra praxis. Vi har redan sett ett talmansval som präglades av praxisdiskussioner och nu har talmansrundorna tagit över stafettpinnen i praxisproblematiken.

Under torsdagen har talmannen Andreas Norlén samtalat med partiledarna. Och efter det hänger en fråga i luften. Hur viktigt är det att kunna säkra att en budget ska gå igenom för att bli föreslagen som statsministerkandidat? Det är nämligen här som praxisproblematiken uppstår.  

Den tidigare talmannen Per Westerberg ville att den statsministerkandidat han föreslog skulle kunna visa att denne hade stöd också för sin budget i kammaren. Det kritiserades då av Socialdemokraterna och stöddes av Moderaterna. Men ett budgetnederlag för en S-ledd regering senare är det annat ljud i skällan. 

Nu är det i stället S som vill att ett budgetstöd ska kunna säkras.  

– Förmågan att få igenom en budget är helt avgörande för att bilda regering, sade Stefan Löfven det första han sade efter besöket hos Norlén. 

Samtidigt som M inte tycker att det är lika viktigt längre.  

– Förutsättningen för att kunna lägga en budget är att vi har en regering som kan lägga en budget. Att börja i andra änden tror jag är helt felaktigt, sade Ulf Kristersson på sin pressträff.

Alliansen spretar 

Ulf Kristersson får stöd i sin linje av Ebba Busch Thor (KD). 

– Det är mycket möjligt att vi har ett sådant förhandlingsläge nu mellan partierna i Sverige att man kan komma att behöva pröva stödet för en regering först, börja i den änden, sade hon. 

Men M och KD får inte stöd av C och L. 

– Det här komplicerade politiska läget gör ju att en budget från en alliansregering i detta läge kan falla bara genom att S, V och MP lägger en gemensam budgetmotion i riksdagen. Det är ju viktigt att man vet i det läget att S, V och MP inte lägger en gemensam budgetmotion, sade Annie Lööf. 

– Att tillträda första november för att avgå första december för att man inte får igenom sin budget är inte att ta ansvar för Sverige, sade Jan Björklund. 

SD säger nej

Inte heller Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är sugen på att släppa fram Ulf Kristersson utan budgetgarantier.  

– Det verkar finnas någon bild hos framför allt Alliansen att man ska kunna bilda regering och sen blunda och hoppas att få igenom sin budget men det har jag också framfört att det inte kommer ske. 

– Om inte självklart så åtminstone av stor vikt att man kan visa att man kan få igenom sin budget, kommenterade Jonas Sjöstedt (V) frågan.

Bollen hos talmannen

Den som har att ta ställning till allt detta är i slutänden  talmannen Andreas Norlén. Men han har fortfarande inte bestämt sig.  

– Jag har ännu inte tagit slutgiltig ställning för egen del, sade han på en pressträff efter att talmansrundan avslutats på torsdagkvällen.  

Norlén menar att det finns två olika skolor bland politiker och statsvetare. Å ena sidan de som menar att man undergräver systemet med negativ parlamentarism om man kopplar ihop budgetfrågan med statsministeromröstningen. Å andra sidan de som hävdar att man för att kunna regera måste ha förutsättningar för att få igenom en budget.  

Efter dagens pressträffar står det klart att en klar majoritet av partiledarna förespråkar den senare linjen. I vilket beslut talmannen landar vet vi ännu inte. Men vi vet att regeringsformen ligger Andreas Norlén varmt om hjärtat och där står det ingenting om att budgetfrågan är ett krav för att föreslå en statsminister. Nu är det upp till Norlén vilken den kommande praxisen ska bli.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00