Analys av 
Johan Manell

Regeringsbildningen kommer att leda till svekdebatt

ANALYS. Oavsett vad det blir för regering kan vi redan nu vara säkra på att den kommer att generera en eller flera svekdebatter. Det är konsekvensen av att partierna har målat in sig i hörn före valet.  

Johan Manell

Valresultatet var väntat. Det är jämnt mellan de traditionella blocken och med Sverigedemokraterna som vågmästare däremellan. Ändå har partierna i valrörelsen positionerat sig tydligt.

Alliansen vill regera tillsammans. Men absolut inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna. 

Sverigedemokraterna vill ha inflytande. Partiet vill inte ha Stefan Löfven som statsminister men vill heller inte stödja ett alliansalternativ utan samtal.  

Socialdemokraterna vill ha blocköverskridande lösningar. Men det har de ännu inte fått gehör för.  

Där står vi nu, en omöjlig regeringsekvation som Altinget skrev redan i mars.

Läs också: En omöjlig regeringsekvation

Det som har ändrats sedan mars är egentligen bara att ytterligare ett alternativ S+M inte heller ger majoritet, eftersom KD klarar riksdagsspärren.  

Det ger vid handen att oavsett hur det hela slutar, vem som ska regera med vem, kommer svekdebatter att blossa upp för flera av partierna. 

Kristerssons Moment 22  

Inom Moderaterna är medlemmarna trötta på att partiet inte har agerat aktiv opposition i riksdagen under mandatperioden. Alla vill att Kristersson ska ta över statsministerposten och tar han inte chansen att bilda regering kommer det att ses som ett stort svek internt. Samtidigt har Kristersson sagt att han inte vill regera genom att förhandla eller samarbeta med SD. Så paradoxalt nog kan en svekdebatt följa också om han lyckas bli statsminister med stöd av SD. Kristersson står här inför ett Moment 22.  

C ännu längre in i hörnet 

Samma gäller i än högre utsträckning Centerpartiet och Liberalerna. Annie Lööf har inte gjort någon hemlighet av att hon vill byta ut Stefan Löfven. Men hon har också varit tydlig med att inte ge SD inflytande. Omöjlig ekvation hette det ja.  

Jan Björklund har till och med lovat sina barn att inte ge SD inflytande. Han har också sagt att om något av de andra allianspartierna vill samarbeta med SD så spricker Alliansen. Då återstår antingen att hoppas på att Stefan Löfven ska stödja en alliansregering (det tror nog inte ens Jan Björklund själv på) eller att släppa fram Stefan Löfven alternativt samarbeta över blockgränsen. Oavsett val får Björklund räkna med svekdiskussioner.  

SD lika goda kålsupare 

Sverigedemokraterna vill inte heller ha Stefan Löfven och har lovat sina väljare att SD:s politik ska synas i det regeringsalternativ som läggs fram. Så frågan är då hur SD:s väljare skulle se på om partiet röstar på en socialdemokratisk budget för att fälla Alliansen. Eller om SD stödjer en budget från Kristersson även om han inte har pratat med SD. Också här lurar svekdebatten runt hörnet, egentligen oavsett hur SD agerar. 

Knepigt läge för Löfven  

Stefan Löfven sitter knivigt till han också. Om han inte lyckas få till den där blocköverskridande lösningen han talar så varmt om kommer besvikelsen att breda ut sig i partileden. Men om han får till den kommer svekdebatten komma vänster ifrån. Då har vi inte ens talat om hur det skulle tas emot om han sitter kvar eller får igenom budget med indirekt stöd från SD.  

Fler vill vara med i svekmatchen  

Miljöpartiet då, ska de hänga med S över på andra sidan blockgränsen? Det är inte säkert att medlemmarna tycker att det är en god idé. De tycker ju redan att MP har kompromissat för mycket med S. De kompromisserna kostade partiet nästan riksdagsplatserna. Och det finns ju ingenting som talar för att kompromisserna skulle bli färre vid eventuellt samarbete med C och/eller L. 

Vinnaren skriver historien

Det parlamentariska läget är knepigt och det kommer säkerligen under mandatperioden prövas lösningar som inte känns självklara i dagsläget. Men svekdebatten kommer att komma som ett brev på posten i princip oavsett vilket drag partierna väljer att göra.

Här blir kommunikationen avgörande. Den som lyckas byta sida, fot, ståndpunkt, samarbetspartner men få det att låta som att det alltid legat i korten kommer lyckas bäst. Men det blir en grannlaga uppgift. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00