Sveaskogs nya vd: Den som kritiserar oss kan ha en poäng

Att bli mer lyhörda för kritik. Det är avgörande om Sveaskog ska bli av med stämpeln som skogens bad guy, enligt statliga skogsjättens nya vd Erik Brandsma. Relationen till samebyarna och rennäringen är en av hans mest prioriterade frågor. ”Vi måste tänka nytt och vi måste göra mer utöver vad som är precis tillräckligt.” säger han till Altinget.

Från energi till skog. Erik Brandsma är tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, tidigare vd för Jämtkraft och har en bakgrund på Eon och Vattenfall. Men han har också en utbildning som skogsingenjör.
Från energi till skog. Erik Brandsma är tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, tidigare vd för Jämtkraft och har en bakgrund på Eon och Vattenfall. Men han har också en utbildning som skogsingenjör. Foto: Sveaskog
Johanna Alskog

Det stormar ofta kring Sveaskog. Moderaterna vill sälja ut stora delar av bolagets skogar. Miljörörelsen följer noga varje kliv som den statliga skogsjätten gör ute i skogarna. Och den förra vd:n Hannele Arvonen fick gå efter en konflikt med styrelsen kring förväntningar på miljöomställning och vinstuttag.

För en månad sedan tillträdde nya vd:n Erik Brandsma. Tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, men senast kommer han från uppdraget som vd för kommunala energibolaget Jämtkraft.

Hur ska ni tvätta bort stämpeln som skogens bad guy och är det en uttalad del av ditt vd-uppdrag?

– Det är en viktig del i det. Det är lätt att gå på oss om man vill påverka politiken. Det kommer inte att försvinna. Samtidigt tycker jag det är sporrande. Vi ska vara ledande i hållbart skogsbruk. Jag vill att vi ska komma dit att Sveaskog får uppskattning och respekt för det vi gör, att vi är en eftertraktad samtalspartner.

– Det gäller att vi är lyhörda, att se att den som kritiserar kan ha en poäng. Sedan handlar kritiken vi får mycket om tolkningar och vi anklagas också för saker som inte stämmer. Men det är ändå viktigt att vara lyhörda.

Miljörörelsen och politiken har ett starkt fokus på Sveaskog, man kan tycka att de andra stora skogsbolagen går mer under radarn. Håller du med om det?

– Det är så klart en komfortabel sits de har. Men de vet också att det som händer kring Sveaskog kommer att påverka dem. Men det är vi på Sveaskog som måste gå i bräschen.

Sveaskog uppmärksammas i återkommande konflikter med rennäringen kring avverkningar. Hur ser du på det?

– Jag har verkligen börjat sätta mig in i frågan. Det är en av mina högsta prioriteringar. Generellt har vi en bra dialog med samebyarna, sen är det några samebyar där vi inte har det. Det är helt logiskt, anser jag, att det är vi som måste ta initiativ till att få en bättre dialog. Vi är inte sämre än andra, men vi är mer påpassade eftersom vi är största markägaren i norra Sverige. Och via oss når man direkt fram till politiken.