Debatt

Replik: Moderaterna lämnar Norrland i sticket

Vi socialdemokrater ser behovet av ny infrastruktur i Norrland, till skillnad från Moderaterna som vill backa in i framtiden. Det menar Gunilla Svantorp, trafikpolitisk talesperson (S), i en replik.

Norrländska industrisatsningar drabbas när Tidöpartierna låter bli att bygga ny infrastruktur, menar debattören.
Norrländska industrisatsningar drabbas när Tidöpartierna låter bli att bygga ny infrastruktur, menar debattören.Foto: Riksdagen/Jonas Ekströmer/TT
Gunilla Svantorp
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Häromdagen kunde vi läsa en artikel av Maria Stockhaus (M) som var mycket tydlig med att för Tidöpartierna är det ”laga först, bygga sedan” som gäller. Hon måste ha missat hela den samhällsomvandling som sker runt om i vårt land men framförallt i norr.

Sverige ligger efter

För oss socialdemokrater har det alltid varit prioriterat att satsa på teknikutveckling som bidrar till jobb och samhällsutveckling. Det är inte en slump att vi ständigt – tills nu – legat i topp på innovationslistor. Det har alltid varit utveckling som tagit vårt land framåt, tekniska innovationer och sociala innovationer som skapat ett bättre samhälle för både människor och företag.

Läs också

Alla som besökt de norra delarna av vårt land studsar så klart över rubriken Laga först, bygg sedan, med tanke på vad som behövs i norr just nu. Där näringslivet satsar tusentals miljarder kronor på att ställa om men där infrastrukturen ställer till stora bekymmer. Redan i dag. Inte imorgon.

Defensiva signaler till näringslivet

Bara ett exempel som jag häromdagen fick beskrivet för mig: Under tredje kvartalet i år kunde LKAB inte leverera 700 000 ton av sin produktion på grund av att kapaciteten i infrastrukturen saknades. Den var alltså inte trasig. Den finns inte. Då räcker det inte med att laga, då måste man också bygga nytt.

Under tredje kvartalet i år kunde LKAB inte leverera 700 000 ton av sin produktion på grund av att kapaciteten i infrastrukturen saknades.

Vi socialdemokrater står upp för att vi behöver bygga nya stambanor för att öka transportkapaciteten för både gods och persontransporter. Järnvägen behöver stärkas, för arbete och tillväxt - och för klimatet.

Det är oroande att Moderaterna och övriga Tidöpartier skickar defensiva signaler till resenärer och näringsliv runt om i vårt land. Var är visionerna och viljan? Hur ser regeringen på samhällskritisk infrastruktur, var ska den finnas och vem ska ha ansvaret? Maria Stockhaus, det går inte att backa in i framtiden.

Läs tidigare inlägg i debatten

Maria Stockhaus: Vi lagar först och bygger nytt sen

I dag ligger alla partiers budgetförslag infrastrukturområdet på riksdagens bord för debatt. Vi moderater står givetvis bakom regeringens budget. Mot detta står en splittrad opposition med förslag som spretar åt olika håll, skriver Maria Stockhaus, gruppledare i trafikutskottet (M). 

Nämnda personer

Maria Stockhaus

Riksdagsledamot (M), trafikpolitisk talesperson
Civilekonom (Uppsala uni. 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00