Regeringen springer förbi egen utredning om värmeskatt

ENERGI. Regeringen har inte tålamod att vänta på sin egen utredning om kompletterande styrmedel för sektorer inom EU:s utsläppshandel. Både Moderaterna och branschen är kritiska till höjningen av koldioxidskatten för värme.

Johanna AlskogMattias Croneborg

Den 1 juni skulle utredaren Petter Classon lämna sitt slutbetänkande till finansminister Magdalena Andersson. En del av hans utredningsuppdrag är att ta ställning till om det behövs ekonomiska styrmedel på fossila koldioxidutsläpp även för anläggningar inom EU:s utsläppshandelssystem, samt om det är lämpligt med sådana dubbla styrmedel.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) väljer att inte invänta slutsatserna från den utredningen som regeringen tillsatte förra sommaren. På tisdagen, tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund, presenterade hon regeringens förslag att höja koldioxidskatten för fjärrvärmeanläggningar från 80 till 91 procent samt från 0 till 11 procent för kraftvärmeanläggningar.

Moderaterna kritiska

Maria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson för Moderaterna, är kritisk och tror att konsumenterna kan komma att drabbas av höjningen av koldioxidskatt. Fjärrvärme tycker Malmer Stenergard fungerar effektivt och det är inget system som en husägare eller bostadsrättsförening byter i en handvändning.

– Många har gjort stora investeringar och man har inget alternativ, säger hon och befarar att det blir hushållen som får stå för notan.

Energiföretagen inte nöjda

Fakta
Utredaren ska också lämna förslag på hur prissignalen på utsläpp av fossil koldioxid inom EU:s system för handel med utsläppsrätter kan kompletteras med andra ekonomiska styrmedel vad gäller el- och värmeproduktion. Sådana styrmedels inverkan på förutsättningarna för att säkerställa en trygg el- och värmeförsörjning i hela landet ska då beaktas.

Källa: ur direktiven till Utredning om ekonomiska styrmedel för el och värmeproduktion inom EU ETS och ekonomiska styrmedel för avfallsförbränning

Förslaget tas inte emot med någon entusiasm från branschorganisationen Energiföretagen.

– Vi är inte så nöjda med det här, av flera orsaker, säger Cecilia Kellberg till Altinget.

Vad gäller fjärrvärrme så är det mycket få anläggningar som använder fossila bränslen i någon större utsträckning. De går att räkna på ena handen, enligt Cecilia Kellberg.

– I princip alla är redan på gång med en process med att fasa ut det fossila. Det här gör att de får en ökad kostnad under tiden, vilket minskar möjligheterna för företagen att ta de investeringarna, säger hon.

C: Regeringen glömmer skatteväxla

Per Åsling, Centerns skattepolitiska talesperson och ordförande i skatteutskottet tycker att när regeringen höjer skatten på energi- och miljöområdet så borde det finnas motsvarande skattesänkning på företagande och arbete. Enligt honom har Miljöpartiet kommit av sig när det gäller skatteväxling och han framhåller att Centerpartiet framöver kommer att öka skatteväxlingen.

– Miljöpartiet är försiktiga. Vi kommer att presentera öka våra belopp, säger han till Altinget.

Centerpartiets nuvarande förslag är att skatteväxla 8,5 miljarder om året.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik (Abonnemang krävs. Prova gratis, ej bindande, här).

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - PROMEMORIA

Vad händer nu?

Regeringens skatteförslag har nu skickats ut på remiss. Remissvaren ska vara inne senast den 25 april. Skatteförslagen kommer sedan att ingå i höstens budgetproposition.

Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2018

 

Utredningsdirektiven till Petter Classons utredning:

Utredning om ekonomiska styrmedel för el och värmeproduktion inom EU ETS och ekonomiska styrmedel för avfallsförbränning



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00