Regeringen springer förbi egen utredning om värmeskatt

ENERGI. Regeringen har inte tålamod att vänta på sin egen utredning om kompletterande styrmedel för sektorer inom EU:s utsläppshandel. Både Moderaterna och branschen är kritiska till höjningen av koldioxidskatten för värme.

Den 1 juni skulle utredaren Petter Classon lämna sitt slutbetänkande till finansminister Magdalena Andersson. En del av hans utredningsuppdrag är att ta ställning till om det behövs ekonomiska styrmedel på fossila koldioxidutsläpp även för anläggningar inom EU:s utsläppshandelssystem, samt om det är lämpligt med sådana dubbla styrmedel.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) väljer att inte invänta slutsatserna från den utredningen som regeringen tillsatte förra sommaren. På tisdagen, tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund, presenterade hon regeringens förslag att höja koldioxidskatten för fjärrvärmeanläggningar från 80 till 91 procent samt från 0 till 11 procent för kraftvärmeanläggningar.

Moderaterna kritiska

Maria Malmer Stenergard, skattepolitisk talesperson för Moderaterna, är kritisk och tror att konsumenterna kan komma att drabbas av höjningen av koldioxidskatt. Fjärrvärme tycker Malmer Stenergard fungerar effektivt och det är inget system som en husägare eller bostadsrättsförening byter i en handvändning.

– Många har gjort stora investeringar och man har inget alternativ, säger hon och befarar att det blir hushållen som får stå för notan.

Energiföretagen inte nöjda

Förslaget tas inte emot med någon entusiasm från branschorganisationen Energiföretagen.

– Vi är inte så nöjda med det här, av flera orsaker, säger Cecilia Kellberg till Altinget.

Vad gäller fjärrvärrme så är det mycket få anläggningar som använder fossila bränslen i någon större utsträckning. De går att räkna på ena handen, enligt Cecilia Kellberg.

– I princip alla är redan på gång med en process med att fasa ut det fossila. Det här gör att de får en ökad kostnad under tiden, vilket minskar möjligheterna för företagen att ta de investeringarna, säger hon.

C: Regeringen glömmer skatteväxla

Per Åsling, Centerns skattepolitiska talesperson och ordförande i skatteutskottet tycker att när regeringen höjer skatten på energi- och miljöområdet så borde det finnas motsvarande skattesänkning på företagande och arbete. Enligt honom har Miljöpartiet kommit av sig när det gäller skatteväxling och han framhåller att Centerpartiet framöver kommer att öka skatteväxlingen.

– Miljöpartiet är försiktiga. Vi kommer att presentera öka våra belopp, säger han till Altinget.

Centerpartiets nuvarande förslag är att skatteväxla 8,5 miljarder om året.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik (Abonnemang krävs. Prova gratis, ej bindande, här).

 

,

Forrige artikel Ygeman stänger dörren för beredskapspolisen Ygeman stänger dörren för beredskapspolisen Næste artikel L: Fackliga blockader måste vara proportionerliga L: Fackliga blockader måste vara proportionerliga
Bolunds pressekreterare till DNB

Bolunds pressekreterare till DNB

JOBBYTE. Martin Kling värvas från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DNB Sverige som kommunikationsrådgivare.

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

DEBATT. Ett nytt lagförslag har tagits fram som ska göra det lättare att stoppa och kontrollera människor som polisen misstänker inte får vistas i Sverige. Risken är att den som har en annan hudfärg än vit känner sig utpekad och ovälkommen i samhället, skriver Luf.