Debatt

MP: Moderaterna står inte upp för de mest utsatta

Jag hoppas att Moderaterna omprövar sin politik igen framöver. Och att man då vill ta ett större ansvar för utsatta som lever under farliga förhållanden, på flykt eller i flyktingläger. Det skriver Rasmus Ling (MP) i en slutreplik.

Sanningen är att Moderaterna vill kapa biståndet, sänka antalet kvotflyktingar, införa volymmål för asylsökande och försvåra familjeåterförening, skriver debattören.
Sanningen är att Moderaterna vill kapa biståndet, sänka antalet kvotflyktingar, införa volymmål för asylsökande och försvåra familjeåterförening, skriver debattören.Foto: Sofia Axelsson Sofroniadou/TT
Rasmus Ling
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Maria Malmer Stenergard (M) skriver att det är ohederligt att säga att Moderaterna inte vill ge skydd åt människor på flykt. Jag önskar att det hade varit så. Sanningen är dock att Moderaterna vill kapa biståndet, sänka antalet kvotflyktingar, införa volymmål för asylsökande (vilket förutom det inhumana att hindra människor att få skydd, också innebär en ryckighet i lagstiftningen), och försvåra familjeåterförening. Så tyvärr är det inte ohederligt, utan faktum.

Läs också

Humanitära visum hade underlättat

Miljöpartiet står för en reglerad invandring, som är human, rättssäker och förutsebar.

Jag är uppriktigt glad över att Malmer Stenergard engagerat sig för de tolkar som tjänstgjort för svenska försvarsmakten. Det hade förvisso varit ännu bättre om Moderaterna hade stöttat de förslag Miljöpartiet hade i migrationskommittén, om att införa humanitära visum. Det hade underlättat i just sådana här fall.

Hoppas M omprövar sig igen

Miljöpartiet står för en reglerad invandring, som är human, rättssäker och förutsebar. Det är och ska vara ansvarig myndighet som beslutar i enskilda fall. Det har dock funnits tillfällen där Migrationsverket och asylsökande hamnat i en situation, där regelverket har behövts förändras. Som när gymnasielagen infördes, för att handläggningstiderna blev så långa att de sökande inte prövades på de omständigheter de hade när de kom och sökte.

Jag hoppas att Moderaterna framöver kommer att ompröva sig igen. Att man vill ta ett större ansvar för utsatta som lever under farliga förhållanden, på flykt eller i flyktingläger. Att man från Moderaternas sida har högre ambitioner än bara att ”utvisa till varje pris”.

Läs tidigare inlägg i debatten

M: Det handlar inte om vem som låter mest godhjärtad

Rasmus Ling (MP) har helt rätt – Moderaterna vill inte ha ”ryckighet” i migrationslagstiftningen. Bläcket på nya migrationslagen hann inte ens torka innan Ling och Per Bolund gick ut och krävde ytterligare undantag. Sådan ryckighet bryter ner förtroendet för politiken, skriver Maria Malmer Stenergard (M) i en replik.

MP: Moderaterna borde öppna sina hjärtan

Moderaterna har under de senaste åren haft en alltmer hårdför retorik i migrationsfrågan. När de säger att de inte vill ha en ryckighet i migrationslagstiftningen, så menar de bara att de inte vill att människor i behov av skydd ska få det, skriver MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00