Debatt

M: Det handlar inte om vem som låter mest godhjärtad

Rasmus Ling (MP) har helt rätt – Moderaterna vill inte ha ”ryckighet” i migrationslagstiftningen. Bläcket på nya migrationslagen hann inte ens torka innan Ling och Per Bolund gick ut och krävde ytterligare undantag. Sådan ryckighet bryter ner förtroendet för politiken, skriver Maria Malmer Stenergard (M) i en replik.

Människor som flytt krigets fasor känner sig inte trygga i sina bostadsområden. Friheten svenska kvinnor tar för given är utom räckhåll för andra. Det är tydligen ett pris Ling (MP) anser att andra kan betala för partiets politik, skriver Maria Malmer Stenergard (M).
Människor som flytt krigets fasor känner sig inte trygga i sina bostadsområden. Friheten svenska kvinnor tar för given är utom räckhåll för andra. Det är tydligen ett pris Ling (MP) anser att andra kan betala för partiets politik, skriver Maria Malmer Stenergard (M). Foto: Ali Lorestani/TT
Maria Malmer Stenergard
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Att Moderaterna utvecklat migrations- och biståndspolitiken är ingen nyhet. Politikutveckling är nödvändig utifrån lärdomar av förd politik och utvecklingen i Sverige och världen.

Moderaternas grundinställning är att Sverige ska hjälpa dem med störst behov.

Självreflektion och politikutveckling är dock svårt att skönja hos Miljöpartiet, trots effekterna av den förda politiken. Människor som flytt förtryck och krigets fasor känner sig inte trygga i sina bostadsområden. Den frihet svenska flickor och kvinnor tar för given är utom räckhåll för andra. Trångboddhet medför att barn inte kan få studiero och vila ut om natten. Det är tydligen ett pris Rasmus Ling anser att andra kan betala för partiets politik.

Ohederligt påstående

Att påstå att vi moderater inte vill ge skydd till människor i behov är bara ohederligt. Det är Moderaterna som drivit regeringen framför sig i fråga om tolkarna i Afghanistan. Däremot blundar vi inte för att migrationspolitiken måste ta hänsyn till Sveriges historiskt stora asylmottagande och landets integrationsskuld.

Läs också

Moderaternas grundinställning är att Sverige ska hjälpa dem med störst behov. Även MP borde se att dagens asylsystem inte gagnar dem. Medan de mest utsatta blir kvar är det människor med kontakter och pengar att betala flyktingsmugglare som får chansen att komma hit. Kvar blir de mest utsatta – kvinnor och barn.

”Anser sig bättre än Migrationsverket”

Att Ling fortsätter att kritisera mitt uttalande om verkställighet av utvisningar till Afghanistan säger en del om den egna självbilden. Jag har hela tiden hänvisat till Migrationsverkets bedömningar av säkerhetsläget. För det är expertmyndighetens roll att göra de bedömningarna – inte politikers. Och så länge myndigheten bedömer att utvisningar är möjliga ska de genomföras. Så fungerar en reglerad invandring.

Att företrädare för ett regeringsparti inte står bakom denna grundprincip är minst sagt anmärkningsvärt. MP tycks också anse sig bättre än Migrationsverket på att göra bedömningar av säkerhetsläget och enskilda fall. Avviker Migrationsverket från MP:s ”bedömningar”, ja då trycker partiet på för särlösningar som gymnasielagen och amnesti.

Göra skillnad på riktigt

Moderaterna kommer fortsatt arbeta för en verklighetsförankrad migrations- och biståndspolitik som prioriterar de mest utsatta. För det handlar inte om vem som låter mest godhjärtad eller lovar mest av skattebetalarnas pengar till bistånd. Migrationspolitiken – rätt använd – kan hjälpa de mest utsatta på samma sätt som ett bistånd med fokus på kvalitet i stället för kvantitet kan vara avgörande för att motverka orsakerna till flykt och förbättra situationen för utsatta människor runt om i världen. Det är med sådan politik som Sverige kan göra skillnad på riktigt.

Tidigare inlägg i debatten

MP: Moderaterna borde öppna sina hjärtan

Moderaterna har under de senaste åren haft en alltmer hårdför retorik i migrationsfrågan. När de säger att de inte vill ha en ryckighet i migrationslagstiftningen, så menar de bara att de inte vill att människor i behov av skydd ska få det, skriver MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

Nämnda personer

Rasmus Ling

Gruppledare (MP), ledamot i partistyrelsen (MP)
studier i statsvetenskap och miljöekonomi (Lunds uni.)

Per Bolund

Språkrör Miljöpartiet
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget