Debatt

MP: Moderaterna borde öppna sina hjärtan

Moderaterna har under de senaste åren haft en alltmer hårdför retorik i migrationsfrågan. När de säger att de inte vill ha en ryckighet i migrationslagstiftningen, så menar de bara att de inte vill att människor i behov av skydd ska få det, skriver MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

”Det var inte mer än en månad innan som Moderaterna gick ut med att utvisningar till Afghanistan skulle genomföras ”till varje pris”. Finns det verkligen inget pris som är för högt för Moderaterna?”
”Det var inte mer än en månad innan som Moderaterna gick ut med att utvisningar till Afghanistan skulle genomföras ”till varje pris”. Finns det verkligen inget pris som är för högt för Moderaterna?”Foto: Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP
Rasmus Ling
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Befolkningen i Afghanistan har i decennier plågats av krig, fattigdom och förtryck. De senaste åren har situationen blivit allt sämre. Den regering som funnits under tiden det fanns internationell militär närvaro, har inte haft kontroll över hela landet. Talibanerna har genomfört terrordåd, inte minst riktat mot flickor och kvinnor. När omvärlden nu lämnat Afghanistan militärt, så gick det snabbt för talibanerna att ta kontroll över hela Afghanistan. Människor är nu desperata och bilderna vi sett på människor som försökt tränga sig in i, eller hålla fast i, flygplan är fruktansvärda.

Från att man för sju år sedan menade att svenskarna borde öppna sina hjärtan, så menar man nu att Sverige inte ska kunna ge människor på flykt skydd.

Det var inte mer än en månad innan som Moderaterna gick ut med att utvisningar till Afghanistan skulle genomföras ”till varje pris”. Finns det verkligen inget pris som är för högt för Moderaterna?

”Rimmar illa”

Moderaterna har under de senaste åren haft en alltmer hårdför retorik i migrationsfrågan. Från att man för sju år sedan menade att svenskarna borde öppna sina hjärtan, så menar man nu att Sverige inte ska kunna ge människor på flykt skydd.

Moderaterna pratar om att ge hjälp på plats, vilket förstås också är både behövligt och nödvändigt. Men det rimmar illa med partiets verkliga politik, där man vill chocksänka det svenska biståndet. Ett bistånd som både går till humanitär nödhjälp, men också till ett långsiktigt arbete som att flickor ska gå i skolan och ges utbildning.

Ingen ska lämnas i sticket

Sverige och omvärlden måste stödja den afghanska befolkningen. De som är här, och inte har några möjligheter att återvända, måste ges reella möjligheter att bygga sina liv här. De som inte har arbetstillstånd måste få det, så att de inte pressas ut i ett skuggsamhälle.

Sverige och EU måste göra vad vi kan så att de som är talibanernas direkta måltavlor, som journalister, förkämpar för mänskliga rättigheter och jämställdhet och andra kan ges skydd. När vi lämnar militärt, så kan vi inte lämna afghanerna i sticket, oavsett om de är här, eller i Afghanistan.

Ingen långsiktighet i M:s politik

Moderaterna pratar om att de inte vill ha en ”ryckighet” i migrationslagstiftningen, men inte heller det är sant. Det så kallade ”volymmål” de arbetat för, hade inneburit att åtgärder hela tiden hade gjorts, om antalet asylsökanden hade överstigit deras målsättning. Det finns ingen förutsägbarhet eller långsiktighet i en sådan politik. När Moderaterna säger att de inte vill ha en ryckighet, så menar de bara att de inte vill att människor i behov av skydd ska få det.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00