Analys av 
Sanna Rayman

Magdalena Anderssons dramaturgi: barnen vs. SD-regeringen

Magdalena Andersson checkade i alla boxarna för ett klassiskt socialdemokratiskt tal. Men på en punkt är det dramatiska glidningar i de politiska kontinentalplattorna: S har bytt huvudfiende.

Magdalena Andersson framför mötesdeltagarna i Almedalen i Visby.
Magdalena Andersson framför mötesdeltagarna i Almedalen i Visby.Foto: Adam Ihse/TT
Sanna Rayman

Magdalena Andersson hade nog hoppats på att statsminister Ulf Kristersson skulle ha kört klassiskt moderat Almedalstal dagen före. För hon levererade i Visby ett klassiskt socialdemokratiskt tal – och sådana gör sig väl alltid bäst mot en moderatblå fond?

Därmed inte sagt att det inte gick hem ändå, det var så att säga ”Check!” i alla boxar. Publiken hette ”mötesdeltagare”, Olof Palme fick ett citat och välfärden satt i högsätet.

Manegen är på många sätt krattad för S-ledaren. Den ekonomiska krisen pressar både kärnväljarna och regeringen. Det torde vara väl bäddat för socialdemokratiska budskap, vilket också opinionssiffrorna visar.

Barnen vs. SD-regeringen

En enkel sammanfattning av dramaturgin i S-ledarens tal är att hon ställer ”barnen” mot ”SD-regeringen”, som regeringen genomgående kallas. Barnen blir den röda tråden genom hennes resonemang om rekryteringen in i gängbrottslighet och hennes kritik mot den ”sönderprivatiserade skolan”. De är också en bärande del i hennes kritik mot hur regeringen enligt S missar att trygga välfärden i den ekonomiska krisen.

Läs också
Här levereras också Socialdemokraternas färska förslag om ett ”systemskifte för att stoppa nedskärningarna”. Det S vill här är att resurserna till kommunerna ska indexeras och alltså räknas upp med inflationen. En ”basfinansiering och bottenplatta”, sade ekonomisk-politiska talespersonen Mikael Damberg på morgonen i Visby.

Förslaget banar väg för ett antal diskussioner (hur göra med transfereringssystemen framöver, ska allt indexeras?). Det vore på många sätt just ett systemskifte, inte minst kommunikativt, då indexerade kommunstöd skulle innebära ett abrupt stopp för allehanda regeringars vana att kalla resurserna till kommuner för ”satsning”, trots att det nog tämligen ofta handlar just om att finansministrarna räknar upp stöden med hänsyn till inflation.

– Då kan inte smygbesparingar presenteras som satsningar på samma sätt som i dag. Inte lika enkelt i alla fall, sade Magdalena Andersson vid pressträffen i Visby och som tidigare finansminister är hon sannolikt väl bevandrad i tillvägagångssätten. 

Finns det plats för flera fiender?

Klassiskt är också Anderssons kritik av skattesänkningar. ”Sänkt skatt för höginkomsttagare kommer inte hindra en enda ung person från att plocka upp vapen”, slår hon fast och konstaterar att det är sådana som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson som får sänkt skatt.

En reflektion man kan göra efter talet är emellertid att även om Kristersson nämns lite nu och då så är det ändå SD som intar positionen som Socialdemokraternas Huvudfiende. En sådan har rörelsen alltid, det ingår.

Historiskt har det alltid varit Moderaterna som har varit ”den lede fi”, men nu beskrivs i stället M (och KD och L) alltmer som nickedockor i SD:s ledband. Strategin i att klumpa ihop regeringspartierna med stödpartiet är i sig inte obegriplig, man vill visa på en svag regering och dessutom en som viker ner sig i viktiga värderingar, vilket blev temat mot slutet av Anderssons tal, då hon lämnade sakpolitiken och kritiserade M, KD och L för passivitet inför ett hårdare och tystare politiskt klimat, orsakat av ”Sverigedemokraterna och deras svans”. 

Glidning i de politiska kontinentalplattorna

Men, finns det måhända ett dramaturgiskt problem på sikt för socialdemokratin, när man släpper bilden av ett politiskt landskap där kampen står mellan S och M?

I går stod statsministern och talade socialpolitik genom halva sitt tal och i dag gav Magdalena Andersson intrycket att det största problemet med den här regeringen är att den styrs av Sverigedemokraterna – inte att den har en moderat statsminister. Det är så nära betyget ”godkänt” ett högerparti kan komma när det gäller S.

I det korta loppet är det säkert dåligt för M:s siffror och bra för SD:s. Men i det långa kan en sådan glidning i de politiska kontinentalplattorna visa sig dramatisk.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024