Centerpartiet föreslår ny skolpeng: ”Stabil statlig grundplatta”

Centerpartiet vill att en del av skolpengen ska utgöras av en statlig grundpeng. ”Det är en stabil statlig grundplatta som kommer skapa bättre förutsättningar, särskilt för små huvudmän och utjämna skillnaderna mellan skolornas förutsättningar”, säger C-ledaren Muharrem Demirok.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok vid en pressträff under politikerveckan i Almedalen.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok vid en pressträff under politikerveckan i Almedalen.Foto: Adam Ihse/TT
Rebecka Prahl

Redan när Muharrem Demirok valdes till ny C-ledare aviserade han att partiet ville se över skolpengen. Nu lägger Centerpartiet fram ett förslag på en ny fördelning. 

– Det är uppenbart att ojämlikheten och segregationen i skolan leder till olika möjligheter att göra livsresor. I slutändan handlar det om att möta behöriga lärare, få en lärobok i handen och tillgång till särskilt stöd, säger Muharrem Demirok på en pressträff.

– Vi ska kunna ge det till varje elev och då måste vi i första steget anta strukturfelen i svensk skola. Och finansieringsmodellen är just ett sådant strukturfel. 

Partiet föreslår en statlig grundpeng per skola utöver den rörliga kommunala skolpengen. 

– Det är en stabil statlig grundplatta som kommer skapa bättre förutsättningar, särskilt för små huvudmän och utjämna skillnaderna mellan skolornas förutsättningar, säger Demirok.

Samtidigt vill Demirok ha kvar en rörlig kommunal elevpeng som ska differentieras utifrån faktorer som socioekonomi och gleshet. 

Läs också

Partiet vill även komma bort från de riktade statsbidragen som i dag finns till skolan och i stället införa ett sektorsbidrag som skolor kan söka. 

– Jag vet som före detta kommunalråd vad de riktade statsbidragen innebär. Det är ett gissel för många kommuner. Med det här förslaget får professionen och kommunerna bestämma mer var pengarna bäst hör hemma, säger Demirok.

Mer pengar till omställning

I vårbudgeten avsatte Centerpartiet 500 miljoner till omställningsstudiestödet, som möjliggör för personer mitt i livet att studera med upp till 80 procent av sin lön i ersättning. Nu vill man tillföra mer pengar. 

– Nu höjer vi ambitionen ytterligare till en miljard för att klara av det ökade söktrycket och därmed säkerställa att fler kommer in i nya jobb. 

Skattelättnader för lågavlönade

Centerpartiet lägger också ett förslag för att förbättra ekonomin för lågavlöade. 

I stället för att som regeringen aviserat inför höstens budget, sänka marginalskatten för personer som tjänar över 64 000 kronor per månad, vill Centerpartiet se att pengarna går till de som tjänar minst. Det ska göras genom att höja gränsen för hur mycket en person får tjäna utan att betala någon inkomstskatt. 

– Centerpartiet presenterar i dag ett annat alternativ för hur de här 15 miljarderna som regeringen har remitterat i skattesänkningar vill vi ge mer pengar i plånboken till de med de lägsta inkomsterna, säger Muharrem Demirok.

Enligt partiet innebär förslaget att skatten för personer med låga inkomster sänks med 520 kronor per år. 

Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024