S till attack mot SD i riksdagens partiledardebatt

Med 18 dagar kvar till EU-valet möts partiledarna i en debatt i riksdagen. Socialdemokraterna gick hårt mot Sverigedemokraterna efter Kalla faktas avslöjande och kräver att Ulf Kristersson markerar mot partiets kritik mot media.

Efter TV4:s avslöjande av SD:s anonyma konton pressas statsminister Ulf Kristersson av S-ledaren Magdalena Andersson och Miljöpartiets nyvalda språkrör Amanda Lind som gör debut i onsdagens partiledardebatt.
Efter TV4:s avslöjande av SD:s anonyma konton pressas statsminister Ulf Kristersson av S-ledaren Magdalena Andersson och Miljöpartiets nyvalda språkrör Amanda Lind som gör debut i onsdagens partiledardebatt.Foto: Pontus Lundahl, Claudio Bresciani/TT
Miranda OlssonAxel Hyttnäs Telin

Partiledardebatten i riksdagen på onsdagen sker med anledning av det kommande valet till Europaparlamentet den 9 juni. EU-politiken fick dock en marginell roll i debatten som i stället kom att präglas av Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas anonyma konton i sociala medier.

I sitt anförande gick Magdalena Andersson (S) hårt åt partiet och menar att arbetssättet ”för tankarna till Ryssland”.

– Vi vet fortfarande inte vidden av det här, hur många konton som finns och vad de har spridit. Helt enkelt för att Sverigedemokraterna vägrar att spela med öppna kort.

S-ledaren var också kritisk till hur Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hanterat avslöjandet och kräver att Ulf Kristersson markerar mot SD:s kritik mot media som bevakat frågan.

– Vad ska statsministern göra för att stoppa den dolda påverkansoperation som Sverigedemokraterna just nu bedriver? 

Jag skulle ljuga om jag sade att jag var förvånad

Amanda Lind
MP-språkrör

Åkesson: S sämst i klassen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utnämnde i sin tur Socialdemokraterna till sämst i klassen när det gäller att vara ärliga mot väljarna. 

– Samtidigt som Magdalena Andersson här hemma i Sverige talar om att partiet driver en stram invandringspolitik och har minsann alltid gjort så sig en helt annan verklighet i Bryssel, sade han.

– Sanningen är den herr talman att socialdemokraterna i Bryssel har röstat nej till förslag på förslag som skulle kunna minska invandringen till Europa och Sverige.

M vill se samarbete med SD och S

Inför partiledardebatten öppnade statsminister Ulf Kristersson (M) tillsammans med Moderaternas toppnamn i EU-valet, Tomas Tobé, för att samarbeta med SD även i Europapolitiken. I en debattartikel i Aftonbladet skriver politikerna att de vill se fokus på sakfrågorna och ”ett vuxet samtal i politiken” för att maximera Sveriges inflytande i EU.

– Vi tycker olika i många sakfrågor men alla som väljs till EU-parlamentet den 9 juni har ett gemensamt ansvar att tillvarata svenska intressen. Det ansvaret faller extra tungt på de tre stora partierna, sade Kristersson i riksdagsdebattens inledningsanförande.

Amanda Linds debut

Amanda Lind, som nyligen valdes till Miljöpartiets nya språkrör, gjorde debut i onsdagens partiledardebatt. 

– Vad vi gör, och kanske framför allt vad vi inte gör, de kommande åren är helt avgörande för klimatet, för naturen och för den biologiska mångfalden, sade hon.

Även Amanda Lind kommenterade avslöjandet från Kalla fakta.

– Jag skulle ljuga om jag sade att jag var förvånad. Jimmie Åkesson talar om att oppositionens kritik spär på polarisering. Men var är Jimmie Åkessons ansvar?

Lind vill att partiet lägger ned de anonyma kontona och tycker att regeringspartiernas bemötande är skamligt. Moderaternas partisekreterare Karin Enström har tidigare sagt att SD har framfört en ursäkt och tycker att det är bra att partiet vidtagit åtgärder, där två anställda under en kort tid omplacerades för att gå en utbildning i Tidöavtalets respektklausul.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok riktade hård kritik mot Johan Pehrson (L) för att ha ingått samarbete med SD.

– Bengt Westerberg reste sig upp och gick när rasisterna äntrade studion. Jan Björklund stod upp mot rasismen när han var rädd för att den skulle drabba hans barn. Han slog igen dörren för Sverigedemokraterna. Johan Pehrson, han drar nu ut stolen åt dem vid bordet i Rosenbad, sade Demirok och fortsatte:

– Kan Johan Pehrson säga att han litar fullt ut på Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna?

Johan Pehrson menar att Tidöavtalet är ett sätt att ta ansvar för Sverige.

– Jag förutsätter att också Sverigedemokraterna ska göra allt vad de kan för att göra det samma. Jag hör vad Jimmie Åkesson säger, jag blir förbannad på det för jag tycker inte man ska jobba under falsk flagg, sade Pehrson och lyfte också att L vill förbjuda att partier använder sig av anonyma konton.

EU-politikens frånvaro

Sakpolitiken inför det kommande EU-valet hade under första timman en lågmäld roll i riksdagsdebatten. Ulf Kristersson betonade vikten av trygghet med anledning av skjutningarna i Sverige och pekade på de åtgärder regeringen vidtagit, bland annat införandet av preventiva vistelseförbud och visitationszoner.

– På samma allvar måste vi ta brottsligheten i Europa. 70 procent av de kriminella gängen i EU verkar i minst tre länder, sade han. 

Vi tycker att Europa behöver mer billig el och att det behöver byggas ut snabbt

Magdalena Andersson
Socialdemokraternas partiledare

Liberalernas Johan Pehrson frågade Magdalena Andersson om hon är beredd att arbeta för att bygga mer kärnkraft i Sverige och i Europa. Hon svarade att S har varit pragmatiska i frågan.

– Vi tycker att Europa behöver mer billig el och att det behöver byggas ut snabbt, så därför skulle vi behöva en bred energiöverenskommelse i Sverige. Däremot vill vi inte skicka svenska skattebetalares pengar till att bygga dyr kärnkraft i andra länder, sade Magdalena Andersson.

Pehrson riktade sig även till SD och undrade om partiet någonsin kommer att driva igenom ett svenskt utträde ur EU.

– Sverigedemokraterna förespråkar ingen Swexit. Sverigedemokraterna försöker agera konstruktivt i denna koloss, i att det som hör hemma på Europanivå ska beslutas på Europanivå, medan det som ska beslutas på nationell nivå ska beslutas på nationell nivå, sade L-ledaren.

Busch försvarade missat EU-möte

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ställde frågan varför energi- och näringsminister Ebba Busch missat träffar med EU:s energiministrar, något som EU-bloggen Brors & Elvis var först att rapportera om.

Busch menade att allting redan var färdigförhandlat inför det enda energiministerrådsmöte som har ägt rum, och att hon i stället valde att närvara på Internationella energirådets sammankomst.

– I alla lägen väger jag in hur vi bäst kan få störst genomslag för svenska intressen, sade KD-ledaren.

Se debatten i efterhand

Läs också

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Studier i statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Amanda Lind

Språkrör Miljöpartiet, riksdagsledamot, ordförande i kulturutskottet
Psykolog (Umeå uni., 2009)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00