Åkesson om Kalla faktas avslöjande: ”Påverkansoperation”

Genom anonyma konton har Sverigedemokraterna spridit inlägg på sociala medier som hånar partiledare inom Tidösamarbetet. Det avslöjar TV4:s Kalla fakta i andra delen av sin granskning. ”En gigantisk, inhemsk påverkansoperation”, menar Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna har inte velat kommentera Kalla faktas granskning.
Sverigedemokraterna har inte velat kommentera Kalla faktas granskning.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

I förra veckan kunde TV4:s program Kalla fakta avslöja att Sverigedemokraterna driver ett stort antal anonyma konton som de använder för att sprida innehåll som gynnar partiet. Avslöjandet kommer efter att programmets reporter wallraffat och anställts av SD. Bland annat filmas en lokal SD-politiker av dold kamera när han säger att partiet anställt ”nätkrigare”.

Andra delen av Kalla faktas granskning visar hur kontona också använts för att sprida vilseledande information och innehåll som kritiserar och driver med de andra partiledarna i Tidösamarbetet.

Kalla fakta har identifierat 23 konton som kontrolleras av anställda på SD:s kommunikationsavdelning utan att det framgår. Sammanlagt har runt 1 000 inlägg från kontona under årets första tre månader fått över 27 miljoner visningar.

I en inspelning ber SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein de anställda att skapa innehåll riktat mot KD:s toppnamn i EU-valet, Alice Teodorescu Måwe.

– Det skulle vara bra om vi kan gå igenom vad man kan hitta för skit på Alice. Varför vi tycker att hon är en sopa, säger han på ett möte.

Läs också

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson menar att avslöjandena kan komma att skada Tidösamarbetet och att de andra partierna kan försöka ge igen.

– Trots skrivningarna i Tidöavtalet om att partierna ska hålla en god ton mot varandra så har det via Sverigedemokraternas anonyma konton också spridits inlägg som gör narr av andra partiledare inom Tidösamarbetet, säger han till SVT.

Sverigedemokraterna har avböjt intervju med Kalla fakta. Partiledaren Jimmie Åkesson valde i stället att kommentera avslöjandet i en över fem minuter lång video på SD:s Youtubekanal.

– Det pågår just nu, veckorna före det här viktiga EU-valet, en gigantisk, inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget, säger han och anklagar Kalla fakta för ”utstuderad manipulation” och för att sprida desinformation.

Åkesson beskriver Kalla faktas avslöjande som något av det mest bisarra han har upplevt.

– Det är inget konstigt med att ett politiskt parti vill ha spridning för sina åsikter på internet. Vi råkar vara förbannat bra på det, i särklass bäst i Sverige.

TV4: Rimligt att få svar på sakfrågorna

Fredrick Malmberg är ansvarig utgivare för Kalla fakta och säger till Expressen att han häpnar över Åkessons uttalanden.

– ”Kalla faktas” uppgift är att granska makten, i det här fallet SD:s kommunikationsavdelning som använt anonyma konton där de attackerar meningsmotståndare och även såna de samarbetar med. Då tycker jag det är rimligt att en folkvald partiledare i en demokrati besvarar sakfrågorna om det vi avslöjat i stället för att gå till angrepp.

Statsminister Ulf Kristersson fick frågor om granskningen på en pressträff på tisdagen.

– Det här är mycket allvarliga uppgifter som framkommer. Sverigedemokraterna måste fullt ut svara på alla mycket legitima frågor som nu ställs. De förefaller ju ha allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning, säger Ulf Kristersson på en presskonferens.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch menar också att det är upp till SD att ta tag i problemen. Hon säger även att det rör sig om ett uppenbart brott mot Tidöavtalet, rapporterar Aftonbladet.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kommenterar avslöjandet i ett mejl till TV4:

”Uppgifterna som framkommit av Kalla fakta är oacceptabla, desinformation och näthat är oerhört allvarligt. Sverigedemokraterna behöver omgående redogöra för hur de tänker få stopp på verksamheten. Jimmie Åkesson behöver svara på medias frågor och partiernas partisekreterare samtala om hur vi går vidare i frågan”. 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00