De har lämnat riksdagen under 2019

AVHOPP. Varje år lämnar ledamöter riksdagen av olika skäl. Men 2019 blev ett rekordår, när hela 14 ledamöter lämnade. Så många har inte lämnat riksdagen under ett år de senaste fem mandatperioderna.

Johan Manell

Under förra mandatperioden lämnade 39 riksdagsledamöter sina uppdrag under mandatperioden. Under den nuvarande mandatperioden har redan 17 ledamöter tackat för sig och en artonde ledamot, Beatrice Ask, kommer att lämna inom kort då hon blir landshövding i Södermanland.

Av de som lämnat riksdagen under mandatperioden har 14 gjort det under 2019. Det är den högsta siffran ett enskilt kalenderår under de fem senaste mandatperioderna.

 

 Först ut under 2019 att lämna riksdagen blev den tidigare landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S). När han inte fick en plats i Löfvens andra regering lämnade han också sin riksdagsplats. På Buchts mandat sitter numera Linus Sköld

Läs också: Riksdagsrockad efter ny regering

 I samma veva lämnade också Jonas Millard (SD) riksdagen. Detta efter att DN avslöjat att det skrivits kvinnofientliga kommentarer från ett konto tillhörande Millard på Flashback. Per Söderlund tog över riksdagsplatsen.

Läs också: Millard (SD) har lämnat riksdagen

Mars månad bjöd på två avhopp. Det ena var självvalt. Jimmy Loord (KD) ville få mer tid för familjen och bytte därför plats med regionpolitikern Gudrun Brunegård. Loord är nu oppositionsråd i region Kalmar. 

Läs också: KD-topp lämnar riksdagen

 Det andra var centerveteranen Eskil Erlandsson (C) som lämnade sin riksdagsplats efter att ha blivit anklagad för sexuella trakasserier. Frågan togs upp i domstol, men Erlandsson friades. Hans riksdagsplats övertogs av Per Schöldberg.

Läs också: Han tar över efter Erlandsson

 I april skördade Aftonbladets granskning Maktens kvitton ytterligare ett riksdagsoffer. Aftonbladet kunde avslöja att Erik Bengtzboe (M) var skriven hemma hos sin mamma samtidigt som den övriga familjen var skriven i en bostadsrätt i Stockholm. Bostadsupplägget genererade Bengtzboe 158 000 kronor i olika ersättningar. Efter kritik valde han att lämna riksdagen.

Läs också: Bengtzboe (M) lämnar riksdagen

 Bengtzboe ersattes av Jari Puustinen (M). Men han ville stanna som kommunalråd i Eskilstuna så hans tid i riksdagen blev bara en vecka. Han var alltså riksdagsledamot bara på pappret innan uppdraget lämnades över till Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Läs också: M:s nya riksdagsledamot: “Stolt, pirrig och nyfiken”

Som en konsekvens av EU-valet lämnade ytterligare fyra ledamöter riksdagen i juni för att i stället ta plats i Europaparlamentet. Alice Bah Kuhnke (MP) lämnade riksdagen den 18 juni. Hon har ersatts av Annika Hirvonen Falk. Hirvonen Falk är i dag vice gruppledare i Miljöpartiet.

 Tomas Tobé (M), Jessica Poljärd (M) och Jörgen Warborn (M) lämnade riksdagen för Bryssel den 1 juli. 

 De ersattes i riksdagen av Fredrik Schulte, Mikael Damsgaard och Helena Antoni.

Läs också: EU-valets okända vinnare

I början av hösten lämnade Ylva Johansson (S) regeringen för att i stället bli EU-kommissionär. Eftersom Johansson var statsråd hade hon redan en ersättare, Thomas Hammarberg, på sin riksdagsplats. Hammarberg är nu ordinarie ledamot.

Läs också: Löfven tappar ministrar i rekordfart

I slutet av september tackade Gustav Fridolin (MP) för sig i riksdagen. Han lämnade regeringen redan i januari och språkrörsposten i maj. Han ersattes i riksdagen av Amanda Palmstierna.

Läs också: Fridolin (MP) lämnar riksdagen

En månad senare var det dags för nästa före detta partiledare att hoppa av då Jan Björklund (L) lämnade riksdagen. Därmed gjorde Nina Lundström riksdagscomeback.

Läs också: L stuvar om i utskotten

Den fjortonde ledamoten som lämnar riksdagen är Miljöparitets gruppledare Jonas Eriksson. I en intervju med Altinget sa han att avhoppet var planerat redan när han kandiderade i valet 2018. Hans ersättare blev Camilla Hansén.

Läs också: Miljöpartiets gruppledare lämnar riksdagen

Dokumentation

Så många ledamöter har lämnat riksdagen halvvägs in på mandatperioden

2018-22 13 ledamöter

2014-18 15 ledamöter

2010-14 8 ledamöter

2006-10 11 ledamöter 

2002-06 6 ledamöter

Fotnot: Några ledamöter har också avlidit under mandatperioderna. Listan ovan och grafiken i artikeln avser endast ledamöter som själva valt att lämna riksdagen.


Nämnda personer

Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker (MP), ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i statsvetenskap (Stockholms uni., 2003)

Erik Bengtzboe

Chefekonom Skattebetalarna
Ekonomexamen (Stockholms uni.)

Eskil Erlandsson

Tidigare landsbygdsminister (C), tidigare riksdagsledamot
Lantmästarexamen (SLU Alnarp, 1981)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00