Debatt

Centerkvinnorna: C borde stödja förslag om skärpt sexköpslag

DEBATT. Vi vill uppmana Centerpartiet att stödja regeringens förslag på en skärpning av sexköpslagen. Vi måste ta nästa steg för jämställdhet, skriver Centerkvinnorna och representanter för C.

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Året är 2020 och vi är mitt uppe i coronakrisen. Detta till trots visar människor ändå engagemang och pekar på vilken politisk riktning Sverige ska ta. Vi ska inte göra avkall på jämställdheten för att det är kris, vi ska ta nästa steg för ett ännu mer jämställt Sverige. Det visar inte minst de senaste dagarnas debatt om sexköp.

Pågående sexualisering

Förra året firade den svenska sexköpslagen 20 år. Den svenska sexköpslagen har haft stor betydelse för att förebygga prostitution och för att förändra de normer som gäller i samhället.

Sexköpslagen är en grundbult i jämställdhetspolitiken. Sexköp är en form av mäns våld mot kvinnor, ett symptom på det patriarkala samhälle vi lever i. I Sverige, ett av världens mest jämställda länder, pågår en sexualisering som vidmakthåller destruktiva könsnormer om hur män och kvinnor bör vara och se ut.

I allt från influerarnas Instagramkonton till porrindustrins pop-up-annonser matas vi med budskap om vilka ideal och roller vi förväntas ta som flicka, pojke, kvinna eller man i samhället. Ett tillsynes ”oskyldigt” sexistiskt skämt blir ett uttryck för en kultur som stödjer mäns våld mot kvinnor.

Markera mot

Fakta
Foto: Claes Söderberg/Jonas Bostroem/Centerpartiet
På bild: Sofia Jarl, Helena Vilhelmsson, Julia Färjhage, Solveig Zander och Annika Qarlsson.

Allt hänger ihop, att kvinnors kroppar fortfarande köps är ett uttryck för könsnormerna. Vi måste markera mot de signaler vi får i samtalet med elever på skolgården, i omklädningsrummet på fotbollen, på middagen med grannarna, på jobbfesten med kollegorna, på möten med partikollegor och i relationer med varandra.

Förvånande över Cuf

Sexköpslagen är ett viktigt verktyg för att ge stöd och vård till de utsatta, samtidigt som det ger polisen möjlighet att bekämpa prostitutionen och människohandeln som har tydlig koppling till den organiserade brottsligheten.

Berättelser från bland annat organisationer som Talita och nätverket Inte din hora vittnar om att sexköp är allt annat än ”frivilligt sexarbete”. Därför reagerar vi kraftigt mot att Cuf fortfarande vill legalisera sexköp.

Berättelser från bland annat organisationer som Talita och nätverket Inte din hora vittnar om att sexköp är allt annat än ”frivilligt sexarbete”. Därför reagerar vi kraftigt mot att Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, fortfarande vill legalisera sexköp.

Läs också

För oss är det tydligt att vi har en lång väg kvar till jämställdhet i Sverige. Den politik som förs tar ofta inte hänsyn till många av de orättvisor som drabbar kvinnor. Det är därför Centerpartiets jämställdhetspolitik behövs och behöver spetsas till, för att göra skillnad i vardagen.

Vår påverkan

Centerkvinnorna kommer fortsätta vara en blåslampa på partiet. Som ett av Sveriges största kvinnoförbund har vi drivit på för förändring både inom partiet och i samhället i stort, sedan vi startade 1932. Vår yngsta medlem är 18 år och vår äldsta är 102 år. Det som förenar våra medlemmar är kampen för ett jämställt samhälle.

Vi har ett artilleri med skarpa förslag för ekonomisk, strukturell och sexuell frihet. År 2019 fick vi också med oss Centerpartiet i en del av dessa, till exempel att partiet skulle verka för en utredning av pornografins påverkan.

Nästa steg

Vi anser inte att alla män är svin. Men vissa män beter sig uppenbarligen som svin. Det är därför viktigt att Centerpartiet och Cuf både tar avstånd från den machokultur som råder och går längre i sin jämställdhetspolitik.

Vi välkomnar initiativet från regeringen och ser det som självklart att Centerpartiet ställer sig bakom en skärpning av sexköpslagen. Vi ser det som ett naturligt steg, eftersom C såg till att rösta igenom den första lagen 1998. Det är hög tid att partiet tar nästa steg för jämställdhet.


Sofia Jarl (C)
Förbundsordförande, Centerkvinnorna
Helena Vilhelmsson (C)
Vice ordförande, Centerkvinnorna och riksdagsledamot
Julia Färjhage (C)
Vice ordförande, Centerkvinnorna och kommunstyrelsens ordförande Lilla Edet
Solveig Zander (C)
Riksdagsledamot
Annika Qarlsson (C)
Riksdagsledamot

Nämnda personer

Annika Qarlsson

Styrelseledamot Cancerfonden, gruppledare Centerpartiet i Alingsås kommun
Gymnasieutbildning

Helena Vilhelmsson

Riksdagsledamot (C), jämställdhetspolitisk talesperson
Skogstekniker

Sofia Jarl

Regionstyrelsens förste vice ordförande (C) Region Dalarna, ledamot i partistyrelsen (C)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00