Luf replikerar: En björntjänst att stigmatisera sexköp

REPLIK. Dagens lagar gör att sexsäljarna står mer eller mindre rättslösa. Genom att stigmatisera sexköp i allmänhet gör man de som säljer sex en stor björntjänst, skriver Romina Pourmokhtari och Frida Jansson, Luf. 

Romina Pourmokhtari
Förbundsordförande, Liberala ungdomsförbundet (Luf)
Frida Jansson
Förbundsstyrelseledamot, Liberala ungdomsförbundet (Luf)


I en debattartikel i Altinget 19/5 menar SSU att det är vår naivitet som gör att vi vill se en legalisering av sexköp – men det är precis tvärtom. Straffen för sexköp borde inte höjas – de borde avskaffas. Det tycker vi främst för att skydda sexsäljare.

Köparen sätter villkoren

SSU hävdar att vi skyddar de utsatta kvinnorna som säljer sex bäst genom att kriminalisera sexköp. Det är naivt att tro att sexköp försvinner bara för att det är olagligt, något de senaste dagarnas skriverier vittnar om.

Den svenska sexköpslagen skapar i stället incitament för sexköpare att köpa sex under omständigheter där samhället har lite insyn. Det innebär att en köpare kommer att köpa sex av en kvinna som inte kan svenska på en plats där ingen kan se det. Det blir en så kallad buyers market, där köparen sätter villkoren. Systemet gör att det viktigaste blir köparens väl och ve, snarare än den som säljer sex. 

Prioritera trafficking  

SSU anser att samtycke inte kan köpas. Det är ett tankefel. Vi resonerar aldrig så när det kommer till andra yrken. Det är inte för att vara snäll som skolkocken varje dag går upp på morgonen och lagar mat åt andra barn än sina egna. En städerska städar inte andras hus för att det är hennes högsta önskan. Det är för att hon behöver försörja sin familj.

Detsamma gäller för sexsäljare – de erbjuder sex mot pengar för att försörja sig. Transaktionen i sig borde inte vara olaglig. Problemet ligger snarare i att branschen har stora problem med våld och tvång. Där håller vi med SSU om att arbetet mot trafficking och utnyttjande måste vara högt prioriterat. 

Rättslösa

Ett uttryckligt syfte med den svenska sexköpslagen är att stigmatisera sexköp. Kriminaliseringen leder till stigma även för de som säljer sex. Genom att stigmatisera sexköp i allmänhet gör man de som säljer sex en stor björntjänst.

Bakom en avkriminalisering står i dag exempelvis WHO, Amnesty, UNAIDS och Human rights watch. Sexsäljare betalar inte skatt, har inte tillgång till socialförsäkringssystem eller skydd genom några andra lagar i sin näring. Om flera sexsäljare samarbetar kan de anklagas för koppleri. Man kan tycka att prostitution är fel – dagens lagar gör dock att sexsäljarna står mer eller mindre rättslösa.

Forrige artikel Cuf replikerar: Legalisering av sexköp skyddar de mest utsatta Cuf replikerar: Legalisering av sexköp skyddar de mest utsatta Næste artikel Centerkvinnorna: C borde stödja förslag om skärpt sexköpslag Centerkvinnorna: C borde stödja förslag om skärpt sexköpslag