Debatt

"Bra att Cuf skäms – det gör vi också"

SLUTREPLIK. En student. En kändis. En pensionär. En överläkare. En byggarbetare. En brorsa. Det gemensamma är att de köper tillgång till en annan människas kropp, oftast en kvinnas. Prostitution är inte ett uttryck för ett fritt val, skriver Centerkvinnorna och C-ledamöter.

"Centerkvinnorna är fullt medvetna om att stödet från samhället för prostituerade är undermåligt."
"Centerkvinnorna är fullt medvetna om att stödet från samhället för prostituerade är undermåligt."Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sexköpare har olika bakgrund. Det gemensamma är en rutten kvinnosyn – nej en rutten människosyn: Att köpa sig en annan människas kropp. Är ett köpt samtycke ett samtycke? Nätverket #intedinhora argumenterar bland annat för att sexköp borde likställas med våldtäkt.

Viktigt verktyg

I den utredning av sexköpslagen från 2010 som Cuf refererar till framhölls ”att prostitution medför allvarliga skador såväl för individen som för samhället.” Att sälja sex är inte som i ”Pretty woman”.

Berättelser från organisationer som Talita, nätverket #intedinhora och kriminalinspektör Simon Häggström vittnar om att sexköp är allt annat än ”frivilligt sexarbete”. Enligt dem är sexköpslagen ett viktigt verktyg, inte bara för att hitta sexköpare utan också för att hjälpa utsatta kvinnor.

Inget fritt val

Precis som Cuf, tror Centerkvinnorna på individens frihet, men inte då den sker på bekostnad av andra människors frihet.

Efter sexköp betygsätter köparen kvinnan direkt på sajterna, som vilken vara som helst.

Läs också

Sexköp är ett systematiskt utnyttjande av kvinnor i utsatt position. Sexköpslagen skadar inte säljarna, den placerar skulden där den hör hemma – hos köparen. Prostitution är inte ett uttryck för ett fritt val. De som säljer sex har ofta utsatts för sexuella övergrepp tidigt, de befinner sig i ekonomisk utsatthet och/eller lever med psykisk ohälsa som till exempel självskadebeteende.

Foto:

Tre av fyra flickor och kvinnor som befinner sig i prostitution i Sverige kommer från fattiga länder, ofta hitförda av människohandlare, enligt polisen. Via webbannonser, diverse forum och sugardejtingsajter kan köpare välja utifrån tycke och smak. Efter sexköp betygsätter köparen kvinnan direkt på sajterna, som vilken vara som helst.

Efterfrågan gått upp

Prostitution får aldrig normaliseras. Att legalisera sexköp skulle öka antalet prostituerade dramatiskt. Enligt Sveriges ambassadör mot människohandel Per-Anders Sunesson har mord på prostituerade i Sverige upphört sedan lagen trädde i kraft jämfört med i Tyskland, där 70 mord skett under samma tid. Dessutom har efterfrågan gått upp med 30 procent i Tyskland och landet har nu flera hundra tusen prostituerade. Det finns således starka kommersiella intressen emot “den svenska modellen”.

Kan aldrig accepteras

Centerkvinnorna är fullt medvetna om att stödet från samhället för prostituerade är undermåligt. Vi vill därför att alla som utsatts för prostitution och människohandel, oavsett var i landet hen befinner sig, ska få möjlighet till rätt stöd och vård.

Vi vill att sexköpslagen skärps och att Centerpartiet stödjer det. Enligt vår bedömning står den nuvarande straffnivån för vissa fall av sexköp inte i proportion till brottets allvar.

Det är bra att Cuf skäms. Det gör vi också. För i ett demokratiskt och jämställt samhälle får vi aldrig tumma på människovärdet och acceptera att det pågår handel med människors kroppar.


Sofia Jarl (C)
Förbundsordförande, Centerkvinnorna
Helena Vilhelmsson (C)
Vice ordförande, Centerkvinnorna och riksdagsledamot
Julia Färjhage (C)
Vice ordförande, Centerkvinnorna och kommunstyrelsens ordförande Lilla Edet
Solveig Zander (C)
Riksdagsledamot
Annika Qarlsson (C)
Riksdagsledamot
Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Cuf: Vi skäms – C måste göra det som är bäst för de utsatta

Vi skäms över att vårt kvinnoförbund ställer sig bakom en moraliserande lagstiftning som utsätter människor för enorm fara. Lyssna på de som granskat sexköpslagens verkliga effekter, skriver Centerpartiets ungdomsförbund. 

Centerkvinnorna: C borde stödja förslag om skärpt sexköpslag

Vi vill uppmana Centerpartiet att stödja regeringens förslag på en skärpning av sexköpslagen. Vi måste ta nästa steg för jämställdhet, skriver Centerkvinnorna och representanter för C.


Nämnda personer

Annika Qarlsson

Styrelseledamot Cancerfonden, gruppledare Centerpartiet i Alingsås kommun
Gymnasieutbildning

Helena Vilhelmsson

Riksdagsledamot (C), jämställdhetspolitisk talesperson
Skogstekniker

Sofia Jarl

Regionstyrelsens förste vice ordförande (C) Region Dalarna, ledamot i partistyrelsen (C)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00