Agenda 2030-delegationen vill se fler handslag över blockgränsen

AGENDA 2030. För att underlätta för näringslivet bör regeringen försöka nå fler breda politiska överenskommelser, anser Agenda 2030-delegationen. Men entusiasmen från politikerna inför att spendera mer tid vid förhandlingsborden är måttlig.

Foto: NIels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Johanna Alskog

Regeringen bör söka få till stånd partiöverskridande överenskommelser inom ett antal nyckelområden för hållbar utveckling för att lägga en stabil grund för långsiktiga investeringar. 

ur betänkandet
Fakta
Agenda 2030-delegationen
Ordförande Ingrid Petersson
Henrik Henriksson
Liza Jonson
Mikael Karlsson
Ulrika Liljeberg
Olle Lundberg
Veronica Magnusson
Johan Rockström
Johanna Sandahl
Hannah Stanton
Katrin Stjernfeldt Jammeh
Ida Texell 

Regeringen bör arbeta för fler partiöverskridande överenskommelser för att ge näringslivet så långsiktiga spelregler som möjligt. Den uppmaningen kommer från Agenda 2030-delegationen som på måndagen lämnade över sitt slutbetänkande till

Dokumentation

Några av Agenda 2030-delegationens förslag

• Ett mål för genomförandet av Agenda 2030 som beslutas av riksdagen.

• Regeringen åtar sig att redovisa en nulägesanalys och en samlad redovisning av regeringens arbete med Agenda 2030 i kommande budgetpropositioner.

• Inrätta en kommitté med uppdrag att ta fram uppföljning, utvärdering och förslag till åtgärder för att driva genomförandet av agendan fram till år 2030.

• I det förvaltningspolitiska målet görs ett tillägg om arbetet med att genomföra Agenda 2030.

• Myndigheternas ansvar för hållbar utveckling tydliggörs genom ett tillägg i myndighetsförordningen.

• De statliga myndigheterna får i uppdrag att mer aktivt ställa hållbarhetskrav vid offentlig upphandling.

• Genom ett tillägg i kommittéförordningen får statens offentliga utredningar i uppgift att göra konsekvensanalyser i förhållande till miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling.

• Universitet och högskolor, forskningsfinansiärer och relevanta myndigheter får i uppdrag att belysa forsknings- och innovationsbehov i relation till Agenda 2030.

• Regeringen bör ingår ett handslag med Sveriges kommuner och landsting med en gemensam programförklaring för genomförandet av Agenda 2030 på lokal och regional nivå.

• En utredning om en stärkt lagstiftning för företag och mänskliga rättigheter i enlighet med de internationella konventioner och riktlinjer som Sverige ratificerat. Regeringen bör också ha en fortsatt dialog med samhällets aktörer kring om att eventuellt införa utökad hållbarhetsrapportering. 

Hela betänkandet:
Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning – världens möjlighet


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00