AFS värvar ytterligare en riksdagsledamot

AVHOPP. Jeff Ahl lämnar Sverigedemokraterna och går till Alternativ för Sverige. Han blir den andra riksdagsledamoten att gå över till AFS.

Jeff Ahl blir den sjätte riksdagsledamoten från Sverigedemokraterna som lämnar partiet under mandatperioden 2014-2018. Han väljer att sitta kvar som politisk vilde. Sina utskottsplatser som suppleant i EU-nämnden, försvarsutskottet och utrikesutskottet tänker han behålla.

Läs också: SD på ofrivillig rekordjakt

Han lämnar partiet för att gå över till det nybildade partiet Alternativ för Sverige (AFS), vars partiledare är den tidigare uteslutna sverigedemokraten Gustav Kasselstrand. Ahl är besviken på Sverigedemokraterna, dels på partikulturen men också mot att partiet bytt fot i Nato-frågan och frågan om vinster i välfärden.

– Man (SD reds.anm) har brutit mot en del vallöften man har givit. Man har inte tagit strid i viktiga frågor. Till exempel EU för att man inte vill stöta sig med Moderaterna. Man har intagit en allmän väldigt platt inställning mot Moderaterna, säger Jeff Ahl till Altinget.

Andra från AFS

De sakfrågor där Jeff Ahl menar att AFS skiljer sig från SD är dels att AFS vill se en aktiv återvandringspolitik. Dels att AFS också vill ta bort onödig byråkrati inom stat, kommuner och landsting. Men några exakta siffror och vilka tjänster som ska bort från förvaltningen kan han inte säga i dagsläget.

Läs också: Kasselstrands nya parti ska ta väljare från SD

Olle Felten var den första riksdagsledamoten att gå från SD till AFS, vilket han gjorde för två veckor sedan. Han välkomnar Ahl till partiet och menar att det ökar möjligheterna att driva AFS:s politik i riksdagen.

– Det blir en helt annan situation. Det gör att vi kan jobba tillsammans och bygga arbetet i riksdagen på ett helt annat sätt än jag kan som enskild riksdagsledamot, säger Felten till Altinget.

Läs också: Riksdagsledamot lämnar SD – går till Alternativ för Sverige

Jeff Ahl ser även han fram emot samarbetet.

– Olle är kompetent och duktig. Han har ålderns visdom och jag har ungdomen, säger Ahl.  

Kan komma fler avhopp

Partiledaren Gustav Kasselstrand (AFS) är också han glad över värvningen. Han vill i dagsläget inte säga om det kan komma att bli aktuellt med fler riksdagsledamöter som tar steget från SD till AFS.

– Det får vi se. Jag kan varken säga bu eller bä än. Men vi för en dialog med alla riksdagsledamöter som kan vara potentiella för oss, säger han till Altinget.

Kent Ekeroth, kan han bli aktuell?

– Jag kommenterar inte några enskilda personer men vi för en dialog med olika riksdagsledamöter, säger Kasselstrand.

Partikollegan Olle Felten är dock förhållandevis säker på att fler riksdagsledamöter från SD kommer att följa efter honom själv och Jeff Ahl. Även om inte heller han vill nämna några namn.

– Jag skulle bli förvånad om det inte blir fler kan jag säga, säger Olle Felten.

Forrige artikel Landstingspolitiker: Gör som vi – spräng blockgränsen Landstingspolitiker: Gör som vi – spräng blockgränsen Næste artikel 171 punkter av misslyckad opposition 171 punkter av misslyckad opposition
Rysk media skildrar Sverige mest negativt

Rysk media skildrar Sverige mest negativt

UTRIKES. Rysk media skildrar de nordiska länderna olika. Ryska nyhetsorganisationen Sputnik skildrar Sverige – i jämförelse med grannländerna Finland, Danmark och Norge – betydligt mer negativt.