Riksdagen får sin andra vilde – tangerar rekord

AVHOPP. Amineh Kakabaveh lämnar Vänsterpartiet men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde. Det gör att riksdagen inte ens ett år in på mandatperioden har två vildar. Det är nästan 30 år sedan det hände senast.

Tidigare i veckan kom beskedet att Vänsterpartiet ville utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakakabevh. Men nu är det inte längre aktuellt eftersom Kakabaveh själv väljer att lämna partiet. 

Läs också: Vänsterpartiets ledning vill utesluta Kakabaveh

Amine Kakabaveh kommer att behålla sin riksdagsplats. Därmed blir hon mandatperiodens andra politiska vilde. Den första var och är Emma Carlsson Löfdahl (tidigare L).

Läs också: Ytterligare ett vilderekord på väg att slås

Ökning

Fenomenet med politiska vildar har ökat på senare år. Sedan enkammarriksdagens införande 1971 har totalt 27 personer varit politiska vildar. 18 av dessa är från de 18 senaste åren. I snitt alltså en vilde per år.

Men om man tittar på de senaste åren är snittet ännu högre. De senaste två och ett halvt åren har riksdagen fått tio politiska vildar. Det är ett snitt på en vilde var tredje månad.

 

Ändrad inställning

Grunderna för avhoppen skiljer sig åt. Så en entydig förklaring varför antalet vildar har ökat är svår att finna. Men den statsvetenskapliga forskningen har visat att partidemokratin, med starka politiska partier, är på tillbakagång till förmån för det som kallas publikdemokrati. I den ses politikerna som politiska entreprenörer mer än som lojala partiarbetare och lojaliteten mellan politikerna och partierna gäller för kortare perioder än tidigare.

Läs också: Så ser makten och forskningen på vildarna

Generellt ökar antalet vildar mot slutet av mandatperioden. Men möjligen är ett trendbrott på väg även där. Att riksdagen inte ens ett år in på mandatperioden har två vildar har bara hänt två gånger tidigare. Dels på 70-talet när vänsterpartisterna Rolf Hagel och Alf Lövenborg grundade Arbetarepartiet kommunisterna. Dels när de två nydemokraterna Sten Söderberg och Lars Andersson blev vildar 1992. Att riksdagen har haft två vildar från olika partier så tidigt under mandatperioden är däremot unikt.

Att en vänsterpartist blir vilde är däremot betydligt vanligare. Länge höll partiet rekordet för flest politiska vildar genom tiderna (rekordet övertogs av Sverigedemokraterna i april 2018). Kakabaveh blir partiets sjunde vilde genom tiderna men den första på 14 år. Det är bara Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som har klarat sig utan politiska vildar.

 

Forrige artikel Ministern svarar om förtroendet för BEO Ministern svarar om förtroendet för BEO Næste artikel Ygeman tonar ned kamp mellan havsvind och försvar Ygeman tonar ned kamp mellan havsvind och försvar