SD på ofrivillig rekordjakt

ANALYS. Larsson, Hagwall, Wigh – och nu Gamov. SD tangerar det svenska rekordet i antal vildar för ett parti under en mandatperiod. Och partiet jagar vidare mot totalrekordet.

Efter riksdagsledamoten Pavel Gamovs uppmärksammade Rysslandsresa uppmanade Sverigedemokraterna denne att lämna riksdagen, annars skulle han uteslutas ur partiet. Gamov valde då att självmant lämna partiet. Men han väljer att sitta kvar i riksdagen.

Och han är inte först. Redan under förra mandatperioden lämnade William Petzäll partiet efter upprepade missbruksåterfall. I den innevarande har Margareta Larsson lämnat för att hon kände sig pressad av partiledningen. Anna Hagwall uteslöts efter uttalanden med antisemitiska tongångar. Hanna Wigh efter att hon enligt egna uppgifter sexuellt trakasserats av en partikamrat.

Det här börjar växa till ett bekymmer av stora mått för partiledningen. Utöver de ledamöter som nämnts ovan har ytterligare tre SD-ledamöter – Lars Isovaara, Erik Almqvist och Anders Forsberg – lämnat riksdagen efter att ha varit inblandade i skandaler. Som ett, i sammanhanget, nytt parti i riksdagen är det självfallet inte bra för partiets varumärke. Partiledningen kan inte längre skylla på att det bara är sverigedemokrater på lokal nivå som skapar oreda.

Login