Analys av 
Anton Säll

Ålskandalen som fällde Kristerssons profilvärvning

Han var en av borgerlighetens stora stjärnor inom opinionsbildningen. Men en fisketur senare är den politiska karriären över för PM Nilsson.

PM Nilsson på Folk och Försvar tidigare i år.
PM Nilsson på Folk och Försvar tidigare i år.Foto: Anders Wiklund/TT
Anton Säll

Så var det över.

”Jag ber om ursäkt för det merjobb jag orsakat hos Havs- och vattenmyndigheten och hos polisen. De har viktigare saker för sig och det är viktigt att alla följer lagen”, skrev den nu avgångna statssekreteraren PM Nilsson i sitt första inlägg på Facebook.

Den ursäkten räckte inte.

”Jag är oerhört ledsen över allt detta, och jag ber återigen om ursäkt för att jag där och då i september 2021 la och tog upp fyra ryssjor trots att jag inte hade fiskelicens att fiska ål”, skrev han igen en vecka senare.

Då hade det avslöjats att han dessutom farit med osanning i de första polisförhören.

Diskussionerna kring brottet fortsatte. Statsministern uttryckte fortsatt förtroende för statssekreterare PM Nilsson när han gästade SVT:s Morgonstudion, men frågorna kring fisket fortsatte att komma.

Tre dagar senare var det nog.

”Jag vill tacka Ulf Kristersson för hans förtroende, hans varma ledarskap och glada humör. Han har en fantastisk stab som var rolig att jobba med. Jag har lärt mig väldigt mycket på en visserligen alltför kort men mycket intensiv tid.”

Borgerlighetens stjärna

PM Nilssons karriär i offentligheten har varit lång. Han har länge betraktats av borgerligheten som en av de bästa inom sitt gebit, en av borgerlighetens tungviktare inom opinionsbildningen och en duktig stilist som argumenterade ihärdigt i frågor som han intresserade sig för. Det är inte osannolikt att han återkommer i någon liknande medial roll framöver, men inom politiken ser framtiden mindre ljus ut.

En profilerad miljövän i en regering som profilerat sig inom lag och ordning. Det var olyckligt för regeringen att det var just han som fiskade ål utan tillstånd och togs på bar gärning.

Det var ingen som hade räknat med att statsminister Ulf Kristersson skulle rekrytera opinionsbildaren från Dagens industris ledarredaktion. Ofta brukar statsministerns statssekreterare antingen vara nära förtrogna eller människor med stor vana av det politiska hantverket.

PM Nilsson var en av fyra som anställdes. Han skulle ha ansvar för de långsiktiga frågorna. För frihets- och rättvisefrågor och inte minst för miljö, sa han själv i en intervju med Dagens Industri.

En profilerad miljövän i en regering som profilerat sig inom lag och ordning. Det var olyckligt för regeringen att det var just han som fiskade ål utan tillstånd och togs på bar gärning.

Skandål

För Ulf Kristersson är hela skandålen ett bakslag, men på intet sätt en katastrof. Det ser inte bra ut, men det är mycket annat som är mer brinnande för regeringen att ta tag i nu för att kunna vända på förtroendesiffrorna. Hittills har inte väljarna varit särskilt imponerade, men tre år och nio månader är en lång tid för en politiker och för en regering.

Om regeringen skulle lyckas vända på den knepiga situationen med Turkiet, Chang Frick och diverse bränningar av heliga skrifter kommer det att pratas mindre om den avgångna statssekreteraren och om ålfisket, av naturliga skäl.

– Miljö går in i allt som har med regeringens arbete att göra. Min uppgift blir att påminna statsministern om att regeringen håller de långsiktiga linjerna vid liv, mitt i alla akuta ärenden som ska hanteras. På det sättet påminner arbetet lite om ledarredaktionens ansvar, sa PM Nilsson i en intervju med Dagens Industri inför sitt tillträde.

En sak har han i alla fall sett till under sin korta tid i maktens inre. Statssekreterarkretsen runt Ulf Kristersson kommer att vara fattigare på ål framöver.

Nämnda personer

PM Nilsson

Vd Timbro, fristående krönikör Dagens industri

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00