Om  
PM Nilsson

Kristerssons statssekreterare lämnar efter tjuvfisket

PM Nilsson väljer nu att lämna sin tjänst som statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M): ”Jag har svårt att kunna göra ett bra jobb”, säger han i ett Facebookinlägg på torsdagskvällen.

<div>PM Nilsson tillträdde som statssekreterare hos Ulf Kristersson den 21 november efter att ha varit&nbsp;politisk redaktör och ledarskribent för Dagens industri sedan 2013.</div>
PM Nilsson tillträdde som statssekreterare hos Ulf Kristersson den 21 november efter att ha varit politisk redaktör och ledarskribent för Dagens industri sedan 2013.
Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Åtta dagar efter att Sydöstran avslöjat att en av statsministerns närmaste män, den tidigare ledarskribenten PM Nilsson, hade dömts för att ha fiskat ål utan tillstånd meddelar statssekreteraren nu att han lämnar sin tjänst.

”Jag har beslutat att lämna jobbet som statssekreterare hos statsministern. Ålfisket för 1,5 år sedan och turerna runt det har jag tidigare bett om ursäkt för och böter är betalda. Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna”, skriver PM Nilsson i ett inlägg på Facebook.

I julas blev han kontaktad av polis, och erkände senare brottet varpå han dömdes till böter. Arbetaren kunde i veckan även avslöja att en förundersökning inletts om brott mot artskyddsförordningen. 

”Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen - den informationen får jag inte av polisen. Jag får heller inte veta om de avskriver anmälan. Men anmälan diskuteras nu i media och i partipolitiska inlägg”, skriver PM Nilsson:

”Sammantaget gör situationen att jag har svårt att kunna göra ett bra jobb”.

Läs också

Tackar Kristersson

Det var i november, efter nära ett decennium på Dagens industri, som PM Nilsson tillträdde tjänsten som statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson.

”Jag vill tacka Ulf Kristersson för hans förtroende, hans varma ledarskap och glada humör. Han har en fantastisk stab som var rolig att jobba med. Jag har lärt mig väldigt mycket på en visserligen alltför kort men mycket intensiv tid”.

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade på måndagsmorgonen att han fortsatt hade förtroende för sin statssekreterare. I en kommentar till flera medier efter att PM Nilsson meddelat att han lämnar skriver Kristersson:

”Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått, men jag har förståelse för hans beslut. PM Nilsson har varit en uppskattad medarbetare i laget och är en mycket kompetent person. Vi kommer att sakna honom.”

Nämnda personer

PM Nilsson

Vd Timbro, fristående krönikör Dagens industri

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00