PM Nilsson efter tjuvfisket: ”Jag blev överrumplad”

Statsministerns statssekreterare PM Nilsson inser hur olämpligt det var att neka när han blev tagen på bar gärning för att ha tjuvfiskat ål, skriver han på Facebook. 

PM Nilsson är självkritisk efter att ha fiskat elva kilo ål utan tillstånd. Oppositionen kräver hans avgång, men statsminister Ulf Kristersson – som visste om tjuvfisket – tycker inte det är en rimlig konsekvens.
PM Nilsson är självkritisk efter att ha fiskat elva kilo ål utan tillstånd. Oppositionen kräver hans avgång, men statsminister Ulf Kristersson – som visste om tjuvfisket – tycker inte det är en rimlig konsekvens. Foto: Anders Wiklund, Jonas Ekströmer/TT
Miranda Olsson

”Jag är oerhört ledsen över allt detta, och jag ber återigen om ursäkt för att jag där och då i september 2021 la och tog upp fyra ryssjor trots att jag inte hade fiskelicens att fiska ål”, skriver PM Nilsson på Facebook.

Det var i början av förra veckan det uppdagades att statsministerns statssekreterare, den tidigare ledarskribenten PM Nilsson, fiskat ål utan tillstånd 2021. För detta har han nu dömts till 40 dagsböter om totalt 38 800 kronor.

Det stod klart när Nilsson i julas blev kontaktad av polis, först nekade men sedan erkände brottet.

Statsminister Ulf Kristersson visste om ålfisket när han anställde PM Nilsson som statssekreterare, berättar han för SVT på måndagsmorgonen:

– Han berättade också att det var dumt gjort av honom. Han trodde att frågan var nedlagd eftersom han inte hört något sedan dess, säger Ulf Kristersson (M).

”Jag inser hur olämpligt det var att neka när jag blev tagen på bar gärning och särskilt när den vänlige polisen ringde nästan 1,5 år efteråt”, fortsätter PM Nilsson i sitt senaste Facebookinlägg.

”Jag har inget försvar, utöver att jag blev överrumplad och tyckte situationen var så pinsam att det låste sig för mig. Det enda jag gjorde rätt var att ringa tillbaka till Karlskronapolisen och erkänna att det var mina ryssjor. Allt annat i denna kedja av beslut gjorde jag fel. Det har varit några tuffa och tankeväckande dygn för mig. Man ska inte fiska ål utan licens”, skriver Nilsson.

Socialdemokraterna har efter att tjuvfisket blev offentligt krävt statssekreterarens avgång. Men det anser inte statsminister Kristersson är en rimlig konsekvens, säger han till SVT.