Utredare: Regionerna har för tunna beredskapslager

LAGERHÅLLNING. I delbetänkandet från Utredning om hälso- och sjukvårdens beredskap föreslås att regionernas lagerhållning av läkemedel och sjukvårdsmateriel måste bli bättre, och att beslutskedjor i kris och krig behöver blir tydligare.

Till vänster i ett ovanligt tomt pressrum står särskild utredare Åsa Kullgren, med socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) som åhörare.
Till vänster i ett ovanligt tomt pressrum står särskild utredare Åsa Kullgren, med socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) som åhörare.Foto: Jessica Gow/TT
Marie Lundahl

Mitt i coronakrisen landar det första delbetänkandet av Utredning om hälso- och sjukvårdens beredskap som passande nog presenterar förslag på hur brist på sjukvårdsmateriel och läkemedels ska förebyggas.

Hur har coronakrisen belyst svensk beredskap för försörjning av läkemedel och sjukvård?

– Den visar att det finns brister i sjukvårdsmateriel och i viss mån brist på läkemedel. Både coronakrisen, men även situationen i höstas med försenade leveranser av sjukvårdsmateriel, visar att regionerna har för tunna lager, säger särskild utredare Åsa Kullgren, till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Åsa Kullgren

Åklagare och ordförande Eskilstuna energi och miljö
Jurist (Lunds uni. 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00