SD:s förra partiledare lämnar partiet

PARTIBYTE. Sverigedemokraternas tidigare partiledare, riksdagsledamoten Mikael Jansson (SD) lämnar partiet. Han går över till det nystartade Alternativ för Sverige (AFS).

Det nybildade partiet Alternativ för Sverige har nu tre riksdagsledamöter. Fr.v. Mikael Jansson, Olle Felten och Jeff Ahl.
Det nybildade partiet Alternativ för Sverige har nu tre riksdagsledamöter. Fr.v. Mikael Jansson, Olle Felten och Jeff Ahl.Foto: Riksdagen
Johan Manell

Mikael Jansson var Sverigedemokraternas partiledare 1995-2005, innan Jimmie Åkesson tog över. Han är en av partiets mest rutinerade politiker och har varit riksdagsledamot sedan SD kom in i riksdagen 2010. 

Läs också: Riksdagsledamot lämnar SD – går till Alternativ för Sverige

Nu lämnar han partiet för det nystartade Alternativ för Sverige. AFS presenterade Jansson vid en pressträff på måndagen. Han sitter som ordinarie ledamot i försvarsutskottet och det är Sverigedemokraternas hållning inom säkerhetspolitiken som också är den främsta anledningen till att han lämnar. 

– Att partiledningen i SD vill omvandla frågan om säkerhetspolitiken och alliansfriheten till en röstmaximeringsfråga. Det är skälet till att jag lämnar SD, sade han vid pressträffen.

Mikael Jansson blir därmed den tredje sverigedemokratiska riksdagsledamoten att gå från SD till AFS. Tidigare har riksdagsledamöterna Olle Felten och Jeff Ahl nämligen gjort det samma.

Läs också: AFS värvar ytterligare en riksdagsledamot

Redan i samband med det första avhoppet, Olle Felten, sade AFS:s partiledare Gustav Kasselstrand till Altinget att han hade kontakt med flera andra sverigedemokratiska riksdagsledamöter som kunde tänkas lämna.

– Jag vet i stort sett allting som försiggår i det partiet. Jag har mina tentakler lite varstans i Sverigedemokraterna.

SD har rekord i vildar

Mikael Jansson väljer precis som Olle Felten och Jeff Ahl att behålla sin riksdags- och utskottsplats och sitter kvar i riksdagen som politiska vilde.

Läs också: Vildarna talar ut

Det gör att Sverigedemokraterna nu är uppe i totalt 7 vildar under mandatperioden, tre fler än Ny Demokratis tidigare rekord från mandatperioden 1991-94.

Läs också: SD på ofrivillig rekordjakt

Kritik mot partiledningen

De tidigare avhopparna Ahl och Felten riktade båda skarp kritik mot Sverigedemokraternas partiledning i samband med sina respektive övergångar till AFS.

– Man (SD reds.anm) lämnar sin politiska linje för den destruktiva tanken på röstmaximering utan hänsyn till ideologi och principer, sade Olle Felten till Altinget.

– Man (SD reds.anm) har brutit mot en del vallöften man har givit. Man har inte tagit strid i viktiga frågor. Till exempel EU för att man inte vill stöta sig med Moderaterna. Man har intagit en allmän väldigt platt inställning mot Moderaterna, sade Jeff Ahl till Altinget.

Gemensamt för Felten, Ahl och Jansson är att de alla saknades bland de första 60 namnen när Sverigdemokraterna presenterade sin riksdagslista i februari.

Läs också: SD möblerar om rejält på riksdagslistan

Ahl hade redan tidigare valt att inte ställa upp för omval. Medan Felten och Jansson petades.

Små chanser att komma till riksdagen

I december 2017 kunde Altinget som första tidning berätta att Alternativ för Sverige hade registrerats hos Valmyndigheten inför riksdagsvalet. I början av mars 2018 skedde den officiella partilanseringen. AFS siktar på att ta sig in i riksdagen med en “återvandringspolitik” som främsta profilfråga. Chanserna att det ska lyckas är dock små.

Läs också: Kasselstrands nya parti ska ta väljare från SD

– Man kan ställa sig frågan hur stor nisch det finns för ett sådant här parti egentligen? Jag tror att i ett läge där SD går så pass bra i opinionen är det svårt att hitta 4 procent av väljarkåren som skulle tänka sig ett parti som är ett alternativ, sade statsvetaren Niklas Bolin, till Altinget i samband med lanseringen i mars.

Nämnda personer

Mikael Jansson

Tidigare partiledare Sverigedemokraterna, tidigare riksdagsledamot (SD och politisk vilde)
Gymnasieingenjör

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00