Kasselstrands nya parti ska ta väljare från SD

PARTILANSERING. Det nystartade partiet Alternativ för Sverige vill in i riksdagen. Väljarna ska lockas med en hårdare linje än Sverigedemokraterna i migrationspolitiken och ett allmänt motstånd mot de traditionella partierna.

Placeholder image
Foto: Pressbild

Redan för snart ett år sedan kom de första uppgifterna om att representanter för Sverigedemokraternas uteslutna ungdomsförbund hade planer på att starta ett parti. I december kunde Altinget som första tidning berätta att Gustav Kasselstrand registrerat partibeteckningen Alternativ för Sverige (AFS) hos valmyndigheten.

Läs också: Kasselstrand vill in i riksdagen

Ska ta väljare från SD och M

På måndagen presenterades det nya partiet i Stockholm. AFS vill in i riksdagen med en hårdför migrationspolitik. Partiet vill fokusera på återvandring. I första hand för de som begått brott och de som enligt partiet fått asyl på felaktiga grunder. Rösterna ska framför allt komma från sverigedemokratiska och moderata väljare.

– Sverigedemokraterna var ett oppositionsparti och utmanare. Det är de inte längre. Sverigedemokraterna försöker bli en del av det politiska etablissemanget, säger Kasselstrand, till Altinget.

Om du frågar mig om jag är nationalist så absolut det är en självklarhet.

Gustav Kasselstrand, partiledare AfS, om sin ideologiska hemvist

Kasselstrand säger att Alternativ för Sverige inte har någon specifik ideologi utan ska stå för “sunt förnuft”.

– Men om du frågar mig om jag är nationalist så absolut det är en självklarhet, säger han.

Små chanser

Gustav Kasselstrand tror att partiet har goda chanser att ta sig in i riksdagen.

– Med dagens politiska landskap kan saker och ting hända väldigt fort om man spelar sina kort rätt, säger han.

Men för att det ska lyckas krävs över 200 000 röster, något som tidigare har visat sig vara svårt för nya partier.

– För alla nya partier är chansen relativt liten givet att det finns spärrar. Då tänker jag inte bara på riksdagsspärren utan också att man ska nå igenom bruset och få väljare att känna till att partiet finns överhuvudtaget, säger Niklas Bolin, statsvetare, till Altinget.

Och luckan för ett nytt parti på högerkanten är inte heller särskilt stor, menar Bolin.

– Det börjar bli rätt trångt på den kanten. Man kan ställa sig frågan hur stor nisch det finns för ett sådant här parti egentligen? Jag tror att i ett läge där SD går så pass bra i opinionen är det svårt att hitta 4 procent av väljarkåren som skulle tänka sig ett parti som är ett alternativ.

Inspiration från högerpopulister

Som inspiration för partiet nämner Gustav Kasselstrand bland annat FPÖ i Österrike, Alternativ för Tyskland och Nationella fronten i Frankrike. Partier som brukar betecknas som högerpopulistiska eller högerextrema.  

Förutom Gustav Kasselstrand består partistyrelsen också av de tidigare SDU-topparna och uteslutna sverigedemokraterna William Hahne, Jessica Ohlsson och Adam Berg. Med bland namnen finns också Markus Jonsson, före detta pressekreterare hos Moderaterna och Krister Stehag, tidigare medlem i SD Stockholm.

Kan bli fler avhopp från SD

Vilka riksdagskandidaterna blir för partiet blir klart i april. Till Altinget säger Gustav Kasselstrand att det kan bli aktuellt med avhopp från Sverigedemokraterna.

– Vi har jättegod kontakt med många i Sverigedemokraterna. Det här är personer vi vet var de står och vi vet att det är personer som inte känner sig hemma i SD, säger han.

Nämnda personer

Gustav Kasselstrand

Partiledare Alternativ för Sverige
Master i business administration (Aalto-universitetet i Helsingfors, 2017)

    Politik på allvar
    Få gratis nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget.
    Genom att registrera dig till Altingets nyhetsbrev accepterar du våra användarvillkor