Till slut – tummen upp i EU för svensk avverkningslinje

LULUCF. EU-kommissionen har lagt fram ett förslag som sätter klimatramarna för det framtida skogsbruket. Den svenska planen har fått grönt ljus, men på andra håll i Europa hörs missnöjda tongångar.

”Alla är nog lika missnöjda med läget som det är nu” är en återkommande kommentar när Lulucf-förhandlingarna nu ser ut att vara i hamn för denna gången. <br>
”Alla är nog lika missnöjda med läget som det är nu” är en återkommande kommentar när Lulucf-förhandlingarna nu ser ut att vara i hamn för denna gången.
Foto: David Stanley/Flickr
Jacob Hederos

Tittar man bredare, så är det fortsatt så att EU kommer att minska kolsänkan de kommande åren med omkring tio procent.

Otto Bruun
Sakkunnig Bioekonomi, Naturskyddsföreningen

Det går ju generellt att säga att det är väldigt sent i processen nu att försöka få till några förändringar.

Anna Holmberg
Skogsindustriernas Brysselkontorschef

Efter många om och men samt en omfattande politiskt strid i bland annat Sverige är det nästintill klart hur EU ser på kolsänkan inom klimatregelverket för de kommande fem åren.

Dokumentation

LULUCF-striden

Enligt förordningen ska markanvändningssektorn sammantaget nå en utsläppsbalans under perioden 2021-2030. För närvarande tar sektorn upp motsvarande tio procent av unionens samlade utsläpp.

För att se om balansmålet nås ska alla medlemsländer ha bokföringsplaner där en referensnivå ska sätta ramarna för hur utsläppen sedan ska mätas. Läs den nuvarande svenska planen här.

En av tre tunga klimatlagar

Lulucf står för Land use, land-use change, and forestry och behandlar de utsläpp och upptag inom de skog- och marksektorer som direkt påverkas av mänsklig aktivitet. 
Totalt beräknas det årliga upptaget från Lulucf-sektorn motsvara runt 10 procent av utsläppen totalt årligen i unionen. 
De andra två ramlagarna inom EU:s klimatlagstiftning mellan 2021-2030 är ETS, som behandlar utsläppshandeln och ESR, som behandlar alla andra sektorer utanför utsläppshandeln.

Tung roll för Sverige

Sverige är den största spelaren på skogsområdet, då vi innehar 16,7 procent av de totala skogsarealen i EU. Andra stora skogsländer är Spanien och Finland. År 2015 rapporterades det in att 30 miljoner hektar var bevuxet i Sverige.

Debatten kring hur regelverket ska utformas har gått hett till i Sverige (senaste först)


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00