Miljöexpert: Utsläppsfusk kan urholka EU:s klimatambition

LULUCF. Medlemsländernas förslag till skogsklimatplaner underskattar upptaget i skog med minst 60 miljoner ton, enligt en miljöorganisationsexpert. Nu är det upp till EU-kommissionen att sätta ner foten, annars urholkas unionens klimatambition.

Foto: Raigo Pajula, © European Union , 2017
Jacob Hederos

Medlemsländerna föreslår en betydligt mindre kolsänka i skog som skulle medföra att den sammanslagna klimatambitionen i EU urholkas en hel del.

Otto Bruun
Bioekonomiexpert Naturskyddsföreningen

Vid sidan av lagstiftningarna för att begränsa utsläppen inom och utanför utsläppshandeln har EU också antagit ett ytterligare ramverk för att nå de antagna klimatmålen till år 2030. Men när

Dokumentation

LULUCF-striden

Land Use, Land Use Change and Forestry, på svenska sammanfattningsvis "markanvändning", är en egen sektor inom EU:s klimatlagstiftning. De andra två övergripande regelverken är de som berör sektorerna inom och utanför utsläppshandeln, ETS och ESR.

Enligt förordningen ska markanvändningssektorn sammantaget nå en utsläppsbalans under perioden 2021-2030. För närvarande tar sektorn upp motsvarande tio procent av unionens samlade utsläpp.

För att se om balansmålet nås ska alla medlemsländer ha bokföringsplaner där en referensnivå ska sätta ramarna för hur utsläppen sedan ska mätas. Läs den nuvarande svenska planen här.

Läs mer om striden kring klimatregelverket för skogen (senaste först)


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00