Debatt

Visita: Sveriges snålhet kostar – ge stöd till filmproduktion

Sverige är ett av få länder som saknar så kallade produktionsincitament för film- och tv-inspelningar. Därmed missar vi möjligheten att vara kuliss i stora Hollywoodfilmer och miljardintäkter från filmturism. Det bör regeringen ändra i höstbudgeten, skriver Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén.

Produktionen av Game of Thrones övervägde länge att förlägga 30 inspelningsdagar till Gotland, men till sist valdes Sverige bort på grund av kostnaden. Att spela in på Gotland är nämligen långt dyrare än Nordirland, skriver debattören.
Produktionen av Game of Thrones övervägde länge att förlägga 30 inspelningsdagar till Gotland, men till sist valdes Sverige bort på grund av kostnaden. Att spela in på Gotland är nämligen långt dyrare än Nordirland, skriver debattören. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Anna Wallén
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Internationellt framgångsrika filmproduktioner ger mångfalt tillbaka till inspelningsplatsen genom att locka inhemska och internationella besökare, öka turismexporten, skapa jobb och bidra till skatteintäkter. Trots det är Sverige ett av tre europeiska länder som saknar stöd, så kallat produktionsincitament, och missar därför chansen att locka film- och tv-inspelningar till Sverige.

Sverige väljs bort

Sveriges snålhet kostar. Produktionen av Game of Thrones, som är en av världens mest sedda tv-serier, övervägde länge att förlägga 30 inspelningsdagar till passande miljöer på Gotland, men till sist valdes Sverige bort på grund av kostnaden. Att spela in på Gotland är nämligen långt dyrare än Nordirland. Där får varje produktion kompensation för 20–25 procent av alla omkostnader. För Nordirland blev inspelningen en succé och runt 350 000 nya turister besöker landet varje år tack vare Game of Thrones, enligt Northern Ireland´s Tourism Board. För Gotland hade samma ökning motsvarat minst 30 procent fler turister varje år.

Att produktioner på sikt kan vara avgörande för orter och länders internationella synlighet och filmturism råder ingen tvekan. Även på kort sikt bidrar produktioner till många övernattningar och måltider. Det vet inte minst företagare i Alingsås och Munkedal, dit produktionen av den kommande filmen om Wilhelms Mobergs Utvandrarna fick flytta från Tjeckien av pandemiskäl. För Grand Hotel i Alingsås innebar det en kraftigt ökad beläggning tack vare att de fick del av de 4 000 gästnätter som produktionsflytten hem till Sverige medförde.

Nu vore en utmärkt tidpunkt för ett införande.

En udda fågel

Förutom att Sverige missar stora och viktiga produktioner och nya jobb så är vi en udda fågel. Alla utom tre europeiska länder arbetar aktivt för att locka filmproduktioner och skapa jobb genom att erbjuda stöd. Förslaget att Sverige ska införa produktionsincitament är inte nytt. Det har sedan 2017 varit under beredning i Regeringskansliet. Det finns dessutom ett brett stöd i riksdagen för ett införande.

Nu vore en utmärkt tidpunkt för ett införande. När pandemin slog till var svensk besöksnäring en av de första näringarna att drabbas och under de senaste 18 månaderna har de dystra rubrikerna om förlorade jobb och konkurser runt om i Sverige avlöst varandra. Med lättade restriktioner ser nu många företagare ljuset i tunneln men det kommer att dröja flera år innan vi är samma starka jobb- och tillväxtmotor som före pandemin. Men med rätt förutsättningar kan utvecklingen påskyndas.

Att Sverige inte erbjuder samma villkor som övriga EU-länder, och därmed avstår från stora intäkter från filminspelningar och de ännu större efterföljande turismintäkterna, hindrar utveckling och jobbtillväxt runt om i hela landet. Det bör Sveriges regering rätta till i höstens budgetproposition. På köpet påskyndas återstarten av den näring som är bäst på att skapa jobb för unga och utrikes födda.

 

Ingressen har uppdaterats efter publicering med ett förtydligande att det handlar om produktionsincitament.


E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget