Utredaren: Klimatnytta ska inte få specialbehandling

Klimaträttsutredaren Anders Danielsson tror inte på idén införa en regel i miljöbalken som ger klimatnyttan större tyngd än andra intressen. ”Det går rent tekniskt. Men skulle förmodligen medföra längre prövningstider.” säger han.

Klimaträttsutredaren Anders Danielsson lämnade på torsdagen över sitt slutbetänkande Rätt för klimatet till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).
Klimaträttsutredaren Anders Danielsson lämnade på torsdagen över sitt slutbetänkande Rätt för klimatet till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).Foto: Lars Schröder/TT
Johanna Alskog

Det är två utredningar som parallellt fått uppdraget från regeringen att se över olika former av gräddfiler för klimatet. Den ena är miljöprövningsutredaren Peter Ardö som ska överväga idén om en förtur för stora omställningsprojekt inom industrin. Den andra är klimaträttsutredaren Anders Danielsson som har haft i uppdrag att överväga en regel i miljöbalken som ger klimatet större tyngd än andra intressen.

Men när Danielsson på onsdagen lämnar över sina förslag till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) är han tydlig med att säga nej till idén. 

– Det går rent tekniskt. Men skulle förmodligen medföra längre prövningstider. Då förfelas syftet, säger Danielsson vid sin genomgång.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00