Utredare vill göra nationalpark av kungens jaktmark

NATURSKYDD. Skogsutredaren Agneta Ögren föreslår att fyra av Sveaskogs ekoparker ska bli nationalparker. En av dem är ekoparken Halle- och Hunneberg där kungen jagar älg- och kronvilt.

Statliga Sveaskog äger marken, men älg- och kronviltjakten i ekoparken Halle- och Hunneberg tillhör ändå kungen. Även prins Carl Philip har varit med på jakt i ekoparken.
Statliga Sveaskog äger marken, men älg- och kronviltjakten i ekoparken Halle- och Hunneberg tillhör ändå kungen. Även prins Carl Philip har varit med på jakt i ekoparken.Foto: Peter Krüger/TT
Johanna Alskog

De fyra föreslagna nationalparkerna bedöms av Naturvårdsverket med god marginal uppfylla kriteriet att vara storslagna eller särpräglade i sitt slag och vara intressanta som sevärdheter. 

ur Skogsutredningens slutbetänkande
Fakta
Sveaskog har 37 ekoparker
En ekopark ska utgöras av stora sammanhängande landskap med höga naturvärden och möjlighet till rekreation. I en ekopark kombinerar Sveaskog naturvård och skogsbruk. Bolaget har 37 ekoparker runt om i Sverige med en genomsnittlig storlek av 50 kvadratkilometer.

Ekoparken har en skötselplan som är fastlagd i ett formellt 50-årigt avtal mellan Skogsstyrelsen och Sveaskog. I planen anges mål för olika delområden, vilka områden som är avsatta för naturvård och var bolaget bedriver skogsbruk.

Källa: Sveaskog

Skogsutredningen föreslår att delar av Sveaskogs ekoparker – Böda, Halle- och Hunneberg, Hornslandet och Hornsö – ska omvandlas till nationalparker. Därmed kan även kungens jaktmarker i framtiden hamna innanför gränsen på en nationalpark.

Det är statliga Sveaskog som äger markerna i ekoparken Halle- och Hunneberg, men älg- och kronviltsjakten tillhör kungen.

Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog, räknar med att frågan skulle lösas på ett bra sätt.

Dokumentation

Fyra ekoparker i fyra landskap

Halle- och Hunneberg ligger i Västergötland

Böda ligger på Öland

Hornsö ligger i Småland

Hornslandet ligger i Hälsingland


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00