Två hbtqi-aktivister tilldelas människorättspris

Civil Rights Defender of the Year Award går till Xheni Karaj från Albanien och Frank Mugisha från Uganda. De båda arbetar mot diskriminering av hbqti-personer i sina länder där homofobi är ett utbrett problem.

Xheni Karaj har blivit en talesperson för hbtqi-personers rättigheter i Albanien och var länge landets enda öppet lesbiska kvinna. Hon har grundat hbtqi-organisationen Aleanca i Tirana och är medgrundare av skyddsboendet STREHA för hbtqi-personer som avvisats av sina familjer. Aleanca anordnade landets första prideparad år 2012.

– Priset får mig att inse att vi faktiskt åstadkommit en revolution i Albanien. Vi började när folk inte ens trodde att vi fanns i landet, de trodde att homosexualitet var en sjukdom du får från Västvärlden. Vi har fått människor att inse att vi existerar, att vi är stolta över oss själva och att vi ska ha rätt att använda det offentliga utrymmet för att berätta våra historier, säger Xheni Karaj i ett pressmeddelande.

Frank Mugisha är generalsekreterare för paraplyorganisationen SMUG som arbetar för sexuella minoriteters rättigheter i Uganda. Organisationens arbete innefattar opinionsbildning och påverkansarbete samt att erbjuda läkarvård, stöd samt juridisk och ekonomisk rådgivning till utsatta.

Uganda har upprepade gånger försökt få igenom lagar om dödsstraff för homosexuella. I dag är homosexualitet olagligt i landet och hbtqi-personer som lever öppet riskerar att straffas med fängelse.

Civil Rights Defender of the Year Award delas ut årligen sedan 2013.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00