Topplista: Arbetsmarknadsdebatt 2020
TOPPLISTA. Minimilöner, arbetsmiljö och coronaåtgärder gick hem hos Altinget Arbetsmarknads läsare. Mest läst blev Kommunals debatt om att skolassistenter har otydliga yrkesroller. Läs hela tio-i-topp-listan.
Maja Andersson
Debattredaktör1. Kommunal: Anställda utnyttjas som skolans alltiallo – tydlighet krävs
Elevassistenter, lärarassistenter och fritidsledare har för otydliga yrkesroller. Det bidrar till en ohållbar arbetsbelastning. Läget förvärras av ett utbrett missbruk av otrygga anställningar, skriver Lisa Bondesson och Sofia Lindqvist, Kommunal.
2. SD: "Löntagarnas liv och hälsa står över politiskt käbbel"
Det gångna riksdagsåret har bjudit på ett politiskt skådespel utan dess like. Till skillnad från andra partier har Sverigedemokraterna inte låst sig fast i omöjliga samarbeten. Vi står fria att arbeta för löntagarnas bästa, skriver Magnus Persson (SD).
3. LO, PTK och Svenskt näringsliv: Sverige har inget undantag från direktivet
Sveriges arbetsmarknadsmodell påverkas i mycket hög grad av förslaget till direktiv om tillräckliga minimilöner. Vi förväntar oss nu att regeringen och riksdagen mobiliserar alla resurser för att hindra att direktivet antas, skriver LO, PTK och Svenskt näringsliv.
4. V: Brister inom Samhall måste tas på allvar
Att andelen olyckor som leder till sjukskrivning är mer än dubbelt så hög på Samhall som på resten av arbetsmarknaden måste följas upp av regeringen. Det skriver Ali Esbati (V).
5. Debatt: Återställ rotavdraget – en effektiv lösning
Finansminister Magdalena Andersson (S) måste ta tillvara de verktyg som finns för att undvika en allt för djup och långvarig recession. Återställ rotavdraget till 50 procent nu. Det skriver flera branschorganisationer inom bygg- och installationssektorn.
6. "Landets småföretagare kräver att undantaget tas bort från förslaget"
Införandet av korttidspermittering är bra men det märkliga undantaget i förslaget, att anställda som tillhör arbetsgivarens familj ej är stödberättigade, måste tas bort. Det skriver Peter Thörn, ordförande för Småföretagarnas riksförbund.
7. "Uppvärdera yrkeserfarenheten hos tandsköterskor"
Pandemin visar hur viktigt det är med hög kompetensnivå i tandsköterskeyrket. Det skriver Vision, Unionen och STF som menar att vårdgivare nu måste uppvärdera yrkeserfarenheten.
8. Debatt: Regeringens åtta krispaket visar på bristande kompetens
Regeringen borde ha tagit in sakkunskap när stödpaketen utformades. Hade de utarbetat ett stöd tillsammans med näringslivet hade stödet sett helt annorlunda ut, skriver ekonomen Håkan Gergils.
9. LRF: Löneutjämning kan ge färre permitterade hemma
Coronakrisen innebär att flera tusen personer blivit av med jobb. Inför ett statligt löneutjämningsbidrag för de gröna näringarna, så att de från högbetalande branscher ser ett alternativ till att stanna hemma med 100 procent bidrag, skriver Palle Borgström, LRF.
10. Debatt: Vi behöver nya idéer för ekonomin efter pandemin
Pandemin sätter djupa spår och ekonomin kommer att förändras i grunden. Sveriges måste ta sig an ett uppdämt reformbehov och formulera en tillväxtpolitik som är proaktiv, skriver två forskningsledare vid Entreprenörskapsforum.