Debatt

Debatt: Återställ rotavdraget – en effektiv lösning

DEBATT. Finansminister Magdalena Andersson (S) måste ta tillvara de verktyg som finns för att undvika en allt för djup och långvarig recession. Återställ rotavdraget till 50 procent nu. Det skriver flera branschorganisationer inom bygg- och installationssektorn. 

Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varsel, arbetslöshet och fallande tillväxt. Coronavirusets effekter slår hårt mot en hel värld, fram för allt på ett mänskligt plan men också ekonomiskt. Prognoserna för svensk ekonomi ser dystra ut. Detta trots att regeringen har sjösatt ett antal åtgärdspaket, flera i linje med de förslag som framförts av samtliga sektorer inom Svenskt näringsliv.

Men stödpaketen räcker inte och för varje dag blir läget mer och mer akut. Vill vi ha ett väl fungerande näringsliv kvar i Sverige krävs kreativa lösningar i dag, och det brådskar. 

Stimulera ekonomin

En lösning som visat sig vara effektiv i tidigare lågkonjunkturer, när det gäller att öka företagens orderingång och likviditet samt skapa fler jobb, är rotavdraget. Det är en beprövad reform som snabbt kan stimulera svensk ekonomi.

Människor utnyttjas

Rotavdraget har också visat sig vara det bästa verktyget staten och samhället har mot svartarbete, fusk och mygel. I dag när arbetsmarknaden är oviss och många är oroliga över varsel och arbetslöshet är risken dessvärre stor att svartjobben ökar.

Samtliga debattörer

Catharina Elmsäter-Svärd
Vd, Byggföretagen
Erik Haara
Vd, Glasbranschföreningen
Johan Lindström
Vd, Plåt och ventföretagen
Ola Månsson
Vd, Installatörsföretagen
Anders Robertsson
Vd, Maskinentreprenörerna
Pontus Sjöstrand
Vd, Måleriföretagen

En sådan situation snedvrider inte bara konkurrensen på arbetsmarknaden och riskerar att slå ut seriösa företag som bidrar med välbehövliga skattemedel till vårt lands välfärd. Den innebär också att ofta redan utsatta människor utnyttjas genom osäkra arbetsvillkor.

Höj ännu mer

Inom bygg- och installationssektorn har vi under lång tid verkat för att återställa rotavdraget till 50 procent. När vi nu befinner oss i en extraordinär situation med en allvarlig lågkonjunktur som väntar skulle en återställning av rot ha stor betydelse för landets små och medelstora företag, vars verksamheter ofta är integrerade och beroende av varandra.

Rotavdraget kan spela en så betydande roll för svensk ekonomi att regeringen även bör överväga att höja rotavdraget till 75 procent under en begränsad tidsperiod.

Rotavdraget kan spela en så betydande roll för svensk ekonomi att regeringen även bör överväga att höja rotavdraget till 75 procent under en begränsad tidsperiod.

Ta tillvara verktygen

Inom bygg- och installationssektor ser vi en minskad efterfrågan när det gäller planerade underhållsarbeten. Vi märker av minskade investeringar i byggprojekt som påverkar hela sektorn, inte minst på lång sikt. Sverige behöver bygga mer och ska svensk bygg- och installationssektor vara en nödvändig motor i ekonomin så behövs alla fungerande stimulanser och här kan ett höjt rotavdrag göra stor skillnad.

Regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) måste se på alla fungerande lösningar och ta tillvara de verktyg som finns för att undvika en allt för djup och långvarig recession.

Väl investerade pengar

En statlig investering i ett återställt rotavdrag betalar sig i form av nya vita jobb och därmed fler intäkter till staten i form av moms och arbetsgivaravgifter, vilket också är belagt med tidigare erfarenheter.

Nu uppmanar vi regeringen – återställ rotavdraget till 50 procent och rädda flera av landets företag – det är väl investerade pengar i en väl beprövad metod.

Nämnda personer

Catharina Elmsäter-Svärd

Vd Byggföretagen, ledamot Delegationen mot arbetslivskriminalitet
Marknadsekonom (Berghs school of communication, 1989)

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00