Tidigare talesperson pekas ut för valmisslyckande: ”Märkligt”

I Vänsterpartiets valanalys pekas den tidigare klimatpolitiska talespersonen Jens Holm ut som bidragande till väljartappet. Själv vänder han sig mot partistyrelsens bild. Efterträdaren Elin Segerlind menar att partiet nu får svårt att gå vidare: ”Man kan inte dra slutsatser från premisser som inte är sanna”.

De tidigare klimatpolitiska talespersonerna Elin Segerlind och Jens Holm är kritiska till skrivningarna i Vänsterpartiets valanalys.
De tidigare klimatpolitiska talespersonerna Elin Segerlind och Jens Holm är kritiska till skrivningarna i Vänsterpartiets valanalys. Foto: Agnes Stuber
Jacob Hederos

I Vänsterpartiets valanalys anges en av de utpekade orsakerna till väljartappet vara den interna kritik som lyfts fram mot partiets nya klimatpolitik. Där pekas särskilt den egna talespersonen ut för att ha underminerat frågan: 

”Trots att valstrategin och valplattformen prioriterade klimatomställningen högt och slog fast en kraftfull omställningspolitik underminerades frågan gång på gång genom att enskilda medlemmar och klimattalespersonen offentligt ifrågasatte inriktningen”.

Partiets klimatpolitiska talesperson fram till i maj i år, tidigare trafikutskottsordföranden Jens Holm, tycker att formuleringen är problematisk.

Märkligt att partistyrelsen pekar ut en enskild person på det här viset, och det känns orättvist

– Jag tror snarare att det är partiledningens omläggning av klimatpolitiken som gjort att många av våra väljare inte längre har känt igen sig i den nya politiken och därför valt att rösta på ett annat parti. 

Elin Segerlind, partiets tidigare miljöpolitiska talesperson, tog över Jens Holms frågor när han klev av, men tappade sitt riksdagsmandat efter valet i höstas. Hon tror att partiet kan få svårt att gå vidare med valanalysens historieskrivning om konflikterna kring klimatpolitiken.