Krönika av 
Linnea Lindquist

Att köpa en friskola är som att köpa en bil där körkortet ingår

Så länge enskilda huvudmän gör överskott genom att bedriva undervisning till lägre kostnad per elev jämfört med kommunerna så kommer de enskilda huvudmännen att göra det, skriver Linnea Lindquist i en krönika. 

Linnea Lindquist
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Lagom till att solens strålar började smeka våra kinder i våras briserade ännu en skandal inom friskolesektorn. Medan kön till gelaterian på Avenyn ringlade sig lång och uteserveringarna var fulla med glada göteborgare som sipprade på sin Aperol spritz så rapporterade SVT om att skolkoncernen Thorén inte ger eleverna den undervisning de har lagstadgad rätt till.

Det är naivt att tro att det går att kontrollera sig bort från problemen i skolsystemet. 

Det har varit så många larm om fusk inom friskolesektorn de senaste åren att det knappast var någon på uteserveringen som satte drinken i halsen.

Thorén fortsätter köpa skolor – och tillstånd

SVT gjorde i våras en kartläggning av den kritik Skolinspektionen riktat mot skolkoncernen Thorén de senaste åren och de kunde visa att Thorén fuskar systematiskt med såväl lärarbehörigheter som elevernas lagstadgade undervisningstid. Skolkoncernen har fått kritik under flera år, vilket har gjort att Skolinspektionen har stoppat all expansion och nyetablering.

Precis lagom till semestern meddelade Skolinspektionen att de återkallar tillståndet för en av Thoréns skolor samt ett gymnasieprogram. De har kunnat fortsätta att köpa skolbolag trots kritiken från Skolinspektionen eftersom när en enskild huvudman köper upp aktieinnehavet i ett skolbolag följer tillståndet med, något som Västerbottens-Kuriren rapporterade om i våras.

Det är skolbolagets organisationsnummer som äger tillståndet och därför följer tillståndet med när aktierna köps upp av ny aktör. En person på Twitter citerade sin dotter som träffsäkert sa följande:

Köpa en friskola där tillstånd att driva skola följer med? Är det inte som att köpa en bil där körkortet ingår?

 

Altingets gratis nyhetsbrev

Varje gång fusk med undervisningstid, betygsättning och lärarbehörigheter uppdagas tar politikerna fram sin första hjälpen-väska. Det är alltid samma retorik, nu ska kontrollerna minsann skärpas och vitena höjas. Lotta Edholm har sagt att hon har varit naiv. 

Jag håller med, det är naivt att tro att det går att kontrollera sig bort från problemen i skolsystemet. Det är överkompensationen i skolpengens grundbelopp som skapat incitamentet att jaga överskott.

Lägre kostnader enda sättet att göra vinst

Det enda sättet för Thorén och andra aktiebolag att göra överskott är att bedriva undervisning till lägre kostnad per elev jämfört med kommunens snitt. Det är beräkningsunderlaget för skolpengen till enskilda huvudmän som ger incitament att fuska eftersom överskott skapas när enskilda huvudmän har lägre andel behöriga lärare, större klasser och högre andel föräldrar med eftergymnasial utbildning jämfört med kommunens snitt.

Om politikerna på allvar vill stoppa friskoleskandalerna, att skolpeng går till våffelstugor, innebandylag och sportarenor i stället för till undervisning måste de förändra incitamentsstrukturen och det kan vi bara göra genom att förändra beräkningsunderlaget för ersättningen till friskolor.

Mer kontroll betyder mer byråkrati

Det går inte att komma åt incitamentsstrukturen med ökad kontroll, eller som regeringen nu aviserat, stopp för vinster vid kvalitetsbrister. Mer kontroll betyder mer byråkrati och mer byråkrati betyder mer resurser till jakt på fuskare som alltid kommer ligga tre steg före skolinspektörerna.

Mer resurser till kontroll och byråkrati betyder i sin tur mindre pengar till undervisning och särskilt stöd. Det är inte vad grundskolan behöver när drygt 15 procent av eleverna lämnar årskurs nio utan gymnasiebehörighet.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00