Debatt

TCO: EU får inte vika en tum när det kommer till demokratin

Endast fyra av 10 tjänstemän upplever att EU är demokratiskt och lika många tycker att den demokratiska utvecklingen i unionen går åt fel håll. TCO:s uppmaning till de svenska Europaparlamentarikerna är att prioritera reformer som stärker demokratin kommande mandatperiod. Det skriver Therese Svanström, ordförande TCO.

”Om EU ska kunna fortsätta vara en garant för demokrati och fred i Europa måste vi ta de oroande signaler som nu kommer på allvar och vända den negativa utvecklingen”, skriver TCO:s ordförande. 
”Om EU ska kunna fortsätta vara en garant för demokrati och fred i Europa måste vi ta de oroande signaler som nu kommer på allvar och vända den negativa utvecklingen”, skriver TCO:s ordförande. Foto: FREDRIK PERSSON / TT, Eva Edsjö
Therese Svanström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

På Europadagen i torsdags firades fred och sammanhållning i hela Europa. En dag där det är bra att minnas att EU har bidragit till fred och demokratisk utveckling i över 70 år. Men det är ingenting vi kan ta för givet.

Under de senaste åren har vi i flera medlemsländer sett en försämring av yttrande- och pressfriheten, ökad intolerans och att fackliga rättigheter hotas. Dessutom hotar Rysslands anfallskrig mot Ukraina demokratin i vår absoluta närhet.

Tjänstemän tycker demokratin går åt fel håll 

I en undersökning Novus gjort åt TCO framgår också att bara fyra av 10 tjänstemän upplever att EU är demokratiskt och lika många tycker att den demokratiska utvecklingen går åt fel håll.

EU är ett fredsprojekt som vilar på respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer.

Undersökningen visar också att demokrati är en av de frågorna som ligger i topp när tjänstemännen svarar på vilket politikområde som kommer ha störst betydelse när man röstar i valet den 9 juni. Det borde vara en morot för svenska Europaparlamentariker att prioritera demokratifrågorna den kommande mandatperioden.

Tre konkreta förslag 

Om EU ska kunna fortsätta vara en garant för demokrati och fred i Europa måste vi ta de oroande signaler som nu kommer på allvar och vända den negativa utvecklingen. TCO har tre konkreta förslag på reformer som kan stärka demokratin i EU och globalt.

  1. Straffa medlemsländer som bryter mot EU:s grundläggande värderingar. Reformera det så kallade artikel 7-förfarandet så att medlemsländer som bryter mot EU:s grundläggande värderingar ska förlora sin rösträtt och beslutanderätt i EU och inte kunna blockera ett sådant beslut.
  2. Inga pengar till de som bryter mot rättsstatsprincipen. Utbetalning av EU-medel kopplas till efterlevnad av EU-fördragen och rättsstatsprincipen.
  3. Skärp kraven i samtliga globala avtal. EU ska ställa krav på demokrati och goda arbetsvillkor i samtliga frihandels- och partnerskapsavtal.

Stärk demokratin 

EU är ett fredsprojekt som vilar på respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer. För att leva upp till och säkerställa dessa principer behöver EU vässa sin politik, både inom och utanför Europa. Detta är också avgörande för att säkra medborgarnas stöd, såväl i dagens EU som i en utvidgad union.

Därför är TCO:s uppmaning till de svenska kandidaterna till Europaparlament att prioritera reformer som stärker demokratin den kommande mandatperioden. EU får inte vika en tum när det gäller våra demokratiska grundprinciper!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00