Statsvetare om det nya året: ”Pistolen mot tinningen”

Vilken partiledare är näst på tur att kliva av, och vem kan räkna med framgång i det kommande valet till Europaparlamentet? Altinget har låtit två statsvetare sia om politikens utveckling 2024.

Man har pistolen mot tinningen att fortsätta på den inställda kursen, säger statsvetaren Jenny Madestam om regeringssamarbetets framtid. 
Man har pistolen mot tinningen att fortsätta på den inställda kursen, säger statsvetaren Jenny Madestam om regeringssamarbetets framtid. Foto: Caisa Rasmussen, Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Ett år i väntan på. I väntan på att Tidöpartierna ska leverera allt det man lovar och kommit överens om, lågkonjunkturens utveckling och att det svenska Natomedlemskapet ska tas i hamn. Så beskriver statsvetaren Jenny Madestam det nya året, efter krisernas 2023.

Hon tror samtidigt att utrikespolitiken fortsatt kommer att prägla debatterna, med en höjd terrorhotnivå, kriget i Ukraina och den upptrappade konflikten mellan Hamas och Israel.

– Ända tills att Sverige har kommit med i Nato så kommer det att finnas en nervositet i regeringen. Kraft och energi går åt till det. Sen blir allt som händer i omvärlden också ganska svårt för Sverige att förhålla sig till, säger Madestam.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00