Debatt

Spel- och nördkulturen är här för att stanna

Om du vill skapa ett kulturliv för alla måste du arbeta med alla kulturformer, även spel- och nördkulturen. Blunda inte för den, skriver Sveroks Max Horttanainen i en önskelista till kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter&nbsp;har stora skor att fylla, skriver debattören.&nbsp;&nbsp;<br>
Den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter har stora skor att fylla, skriver debattören.  
Foto: Sören Andersson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

God jul och stort grattis Jeanette Gustafsdotter (S). Du har fått förtroendet att leda arbetet på Sveriges kanske viktigaste departementet. Kulturdepartement har frågor som rör en stor del av civilsamhället och särskilt oss som är en del av Sveriges snabbast växande kulturform – spelkulturen.

Önskelista från Sverok

Jag skulle vilja skicka dig en önskelista, såhär i juletider, på saker som vi önskar av dig som kulturminister och som inte får glömmas bort i arbetet med att skapa ett kultur- och föreningsliv för alla.

  1. Spel- och nördkulturen är här just nu i dag och den kommer fortsätta att växa långt in i framtiden. Om du vill skapa ett kulturliv för alla måste du arbeta med alla kulturformer, även spel- och nördkulturen. Blunda inte för den.
  2. Nyckeln till att bryta segregationen är att skapa trygga sammanhang och mötesplatser som tilltalar fler. Det gör du genom att rikta stöd till alla de unga och föreningar som samlar och utvecklar spelkulturen, samt skapar förutsättningar för en långsiktig och hållbar organisering av spelande ungdomar.
  3. Att den organisering som växer fram i rasande takt i dag inte ska hamna i skymundan. Vi vill att du hjälper alla de personer som i dag sysslar med spelkultur att få samma möjligheter att utöva sitt spelkulturskapande som i den övriga kulturen.
  4. Var inte rädd för spelen och spelandet. Det är lätt att bli blind och uppskrämd av den skeva rapporteringen som i dag sker om spelande. I Sverok tror vi på att skapa en hållbar organisering med hjälp av föreningsformen. Se potentialen, inte farorna.
  5. Sluta prata om fin- och fulkultur. Kulturen är till för alla, vare sig vi skapar den fysiskt eller digitalt.

Kämpa för spelkulturen

Din föregångare har gjort ett bra jobb med att lyfta och sprida spelkulturen. Du har stora skor att fylla och vi hoppas att du fortsätter kämpa för dessa frågor i din roll på kulturdepartementet. Nu är det dags för dig att ta spelkulturen till nästa steg genom att arbeta för att skapa en långsiktig och hållbar organisering av alla spelande ungdomar och ge dem samma förutsättningar som resterande kulturlivet.

Vi vill att du hjälper alla de personer som i dag sysslar med spelkultur att få samma möjligheter att utöva sitt spelkulturskapande som i den övriga kulturen.

Vi i spelkulturförbundet Sverok samlar den svenska spelkulturen. Vi utbildar, utvecklar och sprider den kulturform som tilltalar unga och en stor del av vuxna i dag. Vi skapar sammanhang för de som stora delar av civilsamhället, idrotten och föreningslivet misslyckas med att organisera. Vi formar framtidens ledare och demokratikämpar och tillsammans utgör vi den målgruppen som ska ta del av kulturlivet framgent. Vi hoppas att du förstår att vi måste engagera unga i kultur och föreningslivet, för att göra det behöver vi skapa möjligheter för unga att organisera sig inom det som de brinner för.

Nördkulturen är här för att stanna

Vi tror på att samhället måste prata mer om hur vi skapar så bra förutsättningar som möjligt, i stället för att ständigt nedvärdera och ifrågasätta ungas engagemang och intressen.

I slutändan handlar allt detta om en jämlik tillgång till kulturen. Från norr till söder, från storstad till landsbygd och från innerstan till förorten. Vi ser fram emot att prata mer med dig framöver, om hur vi kan skapa förutsättningar för alla ungdomar att organisera sig i dag, bryta segregationen och skapa trygga sammanhang för dagens unga. Spel- och nördkulturen är här för att stanna och jag hoppas verkligen att vi tillsammans kan, skapa något nytt och fantastiskt för unga i dag.

Nämnda personer

Jeanette Gustafsdotter

Institutionschef Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, tillträdande vd Helsingborgs arena och scen AB
Jur. kand. medierätt (Uppsala uni., 1992), journalistexamen (Mittuniversitetet, 1993), ämneslärarexamen (Luleå uni., 2020)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00