Sjöstedt: Löfven kan inte räkna kallt med Vänsterpartiet 

REGERINGSBILDNING. V vill försöka se till att Stefan Löfven får fortsätta som statsminister. Men om han går för långt i att möta C och L kan han inte räkna med V:s stöd, säger Jonas Sjöstedt. 

Vänsterpartiet har av många räknats hem i stödet för en socialdemokratisk regering. Och det är fortfarande Vänsterpartiets mål att Stefan Löfven ska regera. Men stödet kommer inte till vilket pris som helst. 

– Det finns naturligtvis en gräns där Vänsterpartiet inte kan släppa fram en regering. Skulle det vara så att Socialdemokraterna tar alla Centerpartiets förslag och på det lägger alla Liberalernas förslag, då kan vi inte stödja den. Det finns andra gränser också, självklart finns det en gräns, säger Jonas Sjöstedt. 

Hoppfull

Samtidigt är han hoppfull att förhandlingarna mellan partierna kan lyckas och han menar att Stefan Löfven i ett läge då förhandlingarna går framåt måste få mer tid. 

– Det finns en reell möjlighet att bryta igenom i grunden för en ny regering. Då måste det få ta den tid som krävs.  

Vilka krav han och Vänsterpartiet själva ställer på Socialdemokraterna vill han inte avslöja. Samtidigt ger han en känga till C och L:s kravlistor. 

– Vi tror att om man börjar med att få feeling och lägga ut hela partiprogrammet som ett ultimatum, är det ett sämre sätt att få en regering än om man ger sig in i reella förhandlingar. Vi är intresserade av reella förhandlingar och reell påverkan. 

V behövs

Jonas Sjöstedt har rätt i att hans mandat behövs för att regeringen ska kunna tillträdda. Det krävs åtminstone att Vänsterpartiet inte röstar emot.  

– Vi är ungefär jämnstora med Centerpartiet. Våra mandat är exakt lika nödvändiga för att det här ska lyckas. Det är regeringen fullt medveten om. Vi räknar med att få genomslag och kunna sätta upp gränser för politiken. 

Frågan är hur Stefan Löfven ska hantera kraven, som nu alltså kommer både från höger och vänster. De krav som C och L har ställt är så gott som samtliga, i dess nuvarande form, svårsmälta för Socialdemokraterna. För Vänsterpartiet är de flesta förslagen helt otänkbara. 

– Politikens innehåll är ju alltid avgörande. Skulle det vara så att Stefan Löfven får för sig att genomföra Centerpartiets och Liberalernas program, att man för en politik som ligger ett par snäpp till höger om regeringen Reinfeldt. Det är vi helt ointresserade av, säger Sjöstedt.  

Forrige artikel SD: Mer till löntagare – mindre till miljö och migration SD: Mer till löntagare – mindre till miljö och migration Næste artikel M: Fler poliser, större försvar och mer jobbskatteavdrag M: Fler poliser, större försvar och mer jobbskatteavdrag
Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?

ANALYS. Höst är lika med nystart. Skolbarn får pennskrin och ryggsäckar, vuxna börjar skriva in möten och kick off-tillställningar i kalendrarna. Men, den här hösten riskerar vi att sparka igång pandemin samtidigt som vi försöker starta upp alla de verksamheter som får samhället att snurra.