Så är läget i krysskampen – första ledamot invald

Räkningen av personkryssen pågår för fullt. I skrivande stund (fredag kl 15.15) har en vänsterpartist i Örebro lyckats kryssa sig in och ytterligare namn kan fortfarande lyckas.

Kryssräkningen fortsätter. Fortfarande har flera kandidater chansen.
Kryssräkningen fortsätter. Fortfarande har flera kandidater chansen.Foto: Pixabay
Johan Manell

Redan under den preliminära rösträkningen stod det klart för vissa ledamöter att de skulle missa riksdagsplatser, då deras parti helt enkelt inte fick mandat i valkretsen. Men inte heller de som kandiderar i en valkrets där partiet får mandat kan sitta säkert. Under den slutliga rösträkningen räknas nämligen personrösterna och i skrivande stund är det ett antal riksdagskandidater som ser ut att klara konststycket att kryssa sig förbi toppnamnen.

En som redan har lyckats är Nadja Awad (V) i Örebro. Med 804 kryss får hon 6,8 procent av rösterna och tar sig förbi toppnamnet Johan Stolpen (478 kryss).

Talman kan ryka

I Södermanland är det en rysare som involverar riksdagens andre vice talman Lotta Johnson Fornarve. Där har hon och andranamnet Maria Forsberg (V) exakt lika många personröster och båda ligger nära personvalsspärren.

Även på S-listan i valkretsen pågår en personkamp. Listsexan Åsa Kullgren, som redan tidigt gjort klart att hon satsar på en personvalskampanj, har fått flest kryss av partiets kandidater. Men efter att länge ha legat över personvalsspärren har hon nu halkat ned en bit under den.

Dalakryssare

Dalarna har inte kommit så långt i sluträkningen. Men om det nuvarande resultatet skulle stå sig skulle både Patrik Liljeglöd (V) och Roza Güclü Hedin (S) ta sig till riksdagen via kryss.

Liljeglöd, som är gruppledare i Faluns kommunfullmäktige, leder dock bara med 22 kryss över toppnamnet Kajsa Fredholm, som är partistyrelseledamot.

Roza Güclü Hedin som har suttit i riksdagen den senaste mandatperioden har samlat nästan lika många kryss som försvarsminister Peter Hultqvist. Just nu tar hon mandatet på bekostnad av Lars Isacsson. Men som sagt återstår det många distrikt att räkna.

 

Blekingefajt

Moderaternas kamp om riksdagsplatsen står mellan den sittande riksdagsledamoten Åsa Coenraads och listtrean Camilla Brunsberg.

Det är en fajt som pågått länge. Brunsberg vann provvalet förra hösten och stod överst på nomineringskommitténs förslag. Men ombuden röstade i stället fram Coenraads som har bytt valkrets från Västmanland.

Men nu är det fördel Brunsberg igen. Hon har över 10 procent av partiets röster och leder med nästan 1 000 röster över Coenraads.

Ex-moderat var nära att väljas in för KD

I Kalmar såg det länge ut som att kryssraketen Carl-Wiktor Svensson skulle ta en plats. Han är tidigare känd som ”Glesbygdsmoderaten” men bytte parti efter att han inte fått plats på partiets riksdagslista.

Men nu är valkretsen färdigräknad. Svensson får förvisso 250 fler kryss än partiets biståndspolitiska talesperson Gudrun Brunegård. Men han missar personvalsspärren med 35 röster.

Bubblare

Flera valkretsar ligger långt efter i räkningen. Stockholms län har precist börjat rapportera in röster och i valkretsarna i Västra Götaland är det också få distrikt räknade.

Men i de valkretsar som kommit lite längre finns det några krysskamper att hålla koll på:

  • Det skiljer 103 röster mellan Christofer Bergenblock och Mari-Louise Wernersson i kampen om Centerpartiets mandat i Halland. Men nu återstår inte många distrikt.
  • I Västernorrland leder toppnamnet Anne-Li Sjölund (C) bara med 67 röster över utmanaren Johan Wester (C).
  • I Uppsala skiljer det bara 21 kryss mellan riksdagsledamoten Catarina Deremar (C) och Freija Carlstén (C). Men även om Carlstén kan komma ikapp har hon fortfarande en bit upp till personvalsspärren.
  • Också i Västerbotten är det tajt. Caroline Täljeblad (V) har bara 5 kryss färre än riksdagsledamoten Gudrun Nordborg (V). Men hon når just nu inte upp till spärren.
  • I Göteborg är inte ens hälften av distrikten räknade. Just nu leder Robert Hannah (L) krysskampen över listtvåan Helene Odenjung (L) med 141 kryss.

Partiledarna

Några av partiledarna ställer upp i flera valkretsar. De kommer att väljas in i den valkrets där de har högst andel av rösterna. Just nu pekar det mot att Johan Pehrson (L) väljs in i Örebro och Ulf Kristersson (M) i Södermanland. Men då är nästan hela Stockholms län kvar att rapporteras in.

Annie Lööf (C) ser just nu att komma in i Jönköping. Men hon har också högt stöd i Stockholms kommun, Göteborg och Malmö och spökar därför för riksdagsledamöterna Malin Björk (C), Rickard Nordin (C) och Niels Paarup-Petersen (C).

Ebba Busch (KD) ställer upp i hela landet och valdes senast in i Västra Götalands läns östra, där hon också har högst stöd för närvarande, men då är bara ett fåtal distrikt inrapporterade. Å andra sidan lär Busch inom kort bli minister, så den hon till slut petar kan i stället komma in som statsrådsersättare.

Jimmie Åkesson (SD) ligger just nu bäst till att väljas in i Jönköping, som han representerar också i dag.

Läs också

Nämnda personer

Lotta Johnsson Fornarve

riksdagsledamot samt biståndspolitisk talesperson (V)
Fritidspedagog (Stockholms lärarhögskola), folkhögskolelärare (Linköpings uni.), fil.kand i socialantropologi (Linköpings uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00