Rösträkningsrysare mellan MP-kandidater – lotten kan avgöra

I det preliminära valresultatet har Miljöpartiet fått exakt lika många röster i Jönköping och Södermanland. Om det skulle stå sig i den slutgiltiga räkningen blir det lottning för att avgöra vem som får partiets sista riksdagsplats.

Den slutliga rösträkningen blir en nagelbitare för Emma Hult (MP) och Linus Lakso (MP).
Den slutliga rösträkningen blir en nagelbitare för Emma Hult (MP) och Linus Lakso (MP).Foto: Riksdagen, Miljöpartiet
Johan Manell

När den preliminära rösträkningen är avslutad pekar resultatet mot att det kan bli en riktig rysare om vem som ska få Miljöpartiets sista mandat.

MP har nämligen fått precis lika många röster, 7 379 stycken, i Jönköping och Södermanland. Och det mesta talar för att det är till någon av dessa valkretsar som det sista utjämningsmandatet kommer att gå.

– Om det ska tilldelas ett utjämningsmandat och samma parti har exakt samma jämförelsetal i två valkretsar då lottar man helt enkelt, säger Henrik Hannebo, valhandläggare på Valmyndigheten till Altinget.

Slutgiltig räkning

Men än är det en bit kvar till det scenariot. Just nu pågår den slutliga rösträkningen. I den är det ofta ogiltiga röster som förklaras giltiga. Striden om mandatet står mellan civilutskottets ordförande Emma Hult och partistyrelsens ordförande Linus Lakso. Båda har reagerat på det jämna läget.

– Det är helt sjukt. Jag trodde inte det var sant. Kan det ens hända, säger Linus Lakso till P4 Sörmland.

”Ingen kan inte säga att det inte är sjukt spännande”, skriver Emma Hult på Twitter.

Kryssen spelar ingen roll

Vem av Lakso och Hult som får mest kryss spelar ingen roll för utfallet. Utan det är det totala antalet röster som avgör.

– Det har inte med kandidaterna alls att göra. Först tilldelar man mandat till partierna sen tittar man på vilka som ska sitta på stolarna, säger Hannebo.

Nämnda personer

Emma Hult

Tidigare riksdagsledamot (MP), före detta ordförande i civilutskottet
Högskoleingenjör (Högskolan i Jönköping, 2010)

Linus Lakso

Riksdagsledamot (MP), energi- och trafikpolitisk talesperson
Energiingenjör (Umeå uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00