Debatt

Replik: Nej, statliga bolån är inte en bra idé

Det finns långt mer prioriterade frågor att ta itu med för att garantera alla rätten till en god bostad än att införa statliga bolån för unga. Det skriver företrädare för Hyresgästföreningen i en replik.

”Den svenska bostadsmarknaden präglas av djupgående strukturella problem som måste lösas.”
”Den svenska bostadsmarknaden präglas av djupgående strukturella problem som måste lösas.”Foto: Fredrik Sandberg/TT
Martin Hofverberg
Ragnar Bengtsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Läs också

Startlån för förstagångsköpare har efter år av intensivt lobbyarbete och påtryckningar från bank- och byggsektorn utretts och remitterats. Riksbyggen, Obos och HSB påstår att startlånet skulle minska klyftorna på bostadsmarknaden. Men det riskerar snarare att cementera de problem som finns, inte minst då resurser skulle hamna i bank- och byggsektorns fickor istället för att gå till att åtgärda problemen där problemen är som störst.

Subventionera inte banksektorn

Förslaget är dåligt av flera skäl:

  • Det innebär en allt för attraktiv subvention av banksektorn.
  • Förslaget innebär systemrisker och kostnader för staten som inte utredningen tagit höjd för.
  • Det riskerar att öka svenskarnas redan höga belåning.
  • Det gynnar dem som redan har goda förutsättningar att låna till en bostad.

Förslaget innebär en allt för attraktiv subvention av banksektorn. Bankerna har främst två sätt att tjäna pengar på förslaget. Genom att ta ut en räntemarginal på deras riskfria startlån och genom att amorteringen av bolånet senareläggs. Längre avbetalningstid förlänger perioden med höga räntebetalningar till banken. Vi räknar på att vinsten ökar med minst tio procent för banker som säkrar att kunden tar ett startlån.

Därför underskattas beloppet som staten kommer garantera och viljan hos bankerna att se till att fler tar lånet. Även om det inte behöver det. Det leder till stora systemrisker och framtida kostnader som utredningen inte tagit höjd för. Marknaden erbjuder redan liknande lån, helt utan statliga garantier.

”Inte vettigt”

Flera aktörer på bolånemarknaden erbjuder topplån i form av blancolån för de som inte vill eller kan betala en handpenning på 15 procent av bostadens värde. Men en riskanalys görs alltid av banken. Varför ska staten ösa pengar på en produkt som bankerna redan erbjuder? Det är inte vettigt sätt att spendera våra skattepengar.

Förslaget innebär dessutom att staten uppmanar bankerna att erbjuda och befolkningen att söka topplån. Skillnaden mot dagens topplån skulle vara att lånen inte medför någon ökad risk för kreditförluster för bankerna. Därmed ökar incitamenten för bankerna att få kunderna att skuldsätta sig mer än vad de annars hade gjort.

Förslaget gynnar dem med goda förutsättningar att ordna ett boende.

Startlånet kommer att öka svenskarnas redan höga belåning, det är hela syftet. Finansinspektionen har återkommande utfärdat varningar för svenskarnas höga belåningsgrad. Då är det riskfyllt att staten ökar den ännu mer och lovar att ta kostnaderna när konjunkturen viker.

Byggandet störtdyker

Förslaget gynnar dem med goda förutsättningar att ordna ett boende. För att komma i fråga för ett bolån krävs ett fast jobb, god inkomst och en väsentlig handpenning, även med startlån. Den grupp som förslaget träffar kan i dag oftast köpa en lägenhet. Förslaget kommer sannolikt främst förbättra den gruppens ställning på ägarmarknaden och leda till prisökningar på mindre lägenheter.

Den svenska bostadsmarknaden präglas av djupgående strukturella problem som måste lösas. Främst bland dessa är den totala frånvaron av kontracyklisk finansiering i lågkonjunktur, vilket gör vårt byggande konjunkturkänsligt och alldeles för lågt för att bygga bort bostadsbristen. Det ser vi inte minst nu när byggandet störtdyker.

Vår decentraliserade planpolitik ger oss för lite planlagd mark där företag vill bygga och människor bo. Lösningen på båda problemen är en framåtlutad stat som tar ett helhetsgrepp om finansiering och planering, genom förmånliga bygglån och en nationell översiktsplan.

Den ägda marknaden kan inte stimuleras utan att det kapitaliseras i priset, till skillnad från hyresrätten där subventioner kan villkoras med hyrestak. Den insikten borde vara nog för att avskräcka kommande regering från att gå vidare med utredningen om startlån för förstagångsköpare.

Läs tidigare inlägg i debatten

Därför är statliga bolån en bra idé

Ett startlån för unga måste få högsta prioritet av den regering som tillträder efter valet. Annars riskerar klyftorna mellan insiders och outsiders på bostadsmarknaden att växa ännu mer. Det skriver Riksbyggen, Obos och HSB tillsammans i en gemensam debattartikel.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00