Debatt

Därför är statliga bolån en bra idé

Ett startlån för unga måste få högsta prioritet av den regering som tillträder efter valet. Annars riskerar klyftorna mellan insiders och outsiders på bostadsmarknaden att växa ännu mer. Det skriver Riksbyggen, Obos och HSB tillsammans i en gemensam debattartikel.

Foto: Jon Olav Nesvold /NTB/TT
Johan Nyhus
Johanna Frelin
Sofia Ljungdahl
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ett startlån för unga måste få högsta prioritet av den regering som tillträder efter valet. Annars riskerar klyftorna mellan insiders och outsiders på bostadsmarknaden att växa ännu mer.

Nyligen avslutades remissrundan för förslaget om ett startlån för förstagångsköpare. Som företrädare för tre av Sveriges största bostadsutvecklare är vi eniga: startlån för förstagångsköpare är det bästa sociala bostadspolitiska förslag som lagts på många år och fullt genomförbart om den politiska viljan finns.

Att ges en chans att komma in på den ägda bostadsmarknaden är fortfarande det långsiktigt mest ekonomiskt gynnsamma alternativet för de allra flesta. 

Blir förslaget verklighet ger det cirka 400 000 potentiella förstagångsköpare en minskad sparandetid redan nästa år. Det är lika många som Malmös och Borlänges befolkning tillsammans.

Kreditrestriktionerna slår även mot människor med betalningsförmåga

Möjligheten för unga vuxna och andra grupper utan tillräckligt eget kapital att köpa bostad har försämrats drastiskt de senaste åren, inte bara i storstadsregionerna utan i stora delar av Sverige. Kreditrestriktioner i form av amorteringskrav och bankernas skärpta kvar-att-leva-på-kalkyler slår hårt även mot de människor som har fast jobb, medelinkomst och betalningsförmåga.

Trots att utmaningarna är välkända har konkreta politiska förslag länge lyst med sin frånvaro. När nu ett förslag om startlån äntligen ligger på bordet höjs en del kritiska röster. Är det verkligen klokt, med tanke på sjunkande bostadspriser och stigande bolåneräntor, att underlätta för fler att skuldsätta sig mer? Det är en relevant fråga, men oron är överdriven. Att ges en chans att komma in på den ägda bostadsmarknaden är fortfarande det långsiktigt mest ekonomiskt gynnsamma alternativet för de allra flesta. Ett bostadsköp är inte en kortsiktig investering och den som äger sin bostad i några år kan klara av att priserna tillfälligt går ner.

Därför är startlånet en bra idé

Vi måste komma ihåg hur alternativen ser ut för den som inte kommer in på den ägda bostadsmarknaden eller har stått åratal i bostadskö. Den som har tur kan få tag på en nyproducerad hyresrätt som är betydligt dyrare i längden än en bostadsrätt. Och alltför många är idag hänvisade till osäkra och dyra andrahandskontrakt.

Ett statligt garanterat startlån har flera förtjänster som kan sammanfattas i följande tre punkter:

  • För det första är startlånet ett bolån med lägre ränta och amorteringstakt än ett blancolån. Det innebär att bostaden finns som säkerhet och därmed kommer att amorteras ned på sikt. På så sätt minskar benägenheten att ta riskfyllda blancolån som vi sett en stor ökning av i takt med att det blivit allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.
  • För det andra minskar sparandetiden för kontantinsats avsevärt och utredarens räkneexempel är tydliga. Startlånet har ett maxtak på 250 000 kronor för förstagångsköparen och medger ett bolån på upp till 95 procent av bostadens värde. Sparandetiden för förstagångsköparen skulle därmed minska från femton till fem år för de fem procent som återstår av kontantinsatsen.
  • För det tredje underlättar startlån för de som inte har föräldrar eller andra närstående med starkt kapital – staten stöttar i stället den enskildes möjlighet att kunna komma in på bostadsmarknaden på egna ben.

En bostadsmarknad som stänger ute stora grupper i samhället riskerar att fortsatt vidga de ekonomiska klyftorna mellan insiders och outsiders.  Vi uppmanar därför nästa regering – oavsett politisk färg – att göra verklighet av förslaget om startlån för förstagångsköpare.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00