Debatt

Replik: Häpnadsväckande oseriöst om nya jakt- och viltvårdsmyndigheten

Misha Istratov blundar för brister och problem i dagens myndighetsutövning när det gäller jakt och viltvård. Det skriver Magnus Rydholm, kommunikationschef Svenska jägareförbundet, i en replik.

Genom sin argumentation visar debattören tydligt att han är emot jakt, skriver Svenska jägareförbundets Magnus Rydholm i en replik.
Genom sin argumentation visar debattören tydligt att han är emot jakt, skriver Svenska jägareförbundets Magnus Rydholm i en replik.Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Yttrandefrihet och åsiktsfrihet är något fint. Därför är det bra att Misha Istratov kan och får framföra sina åsikter. Men ibland bör man som debattör tänka efter vad man egentligen skriver. Om man inte uttrycker sig korrekt kan själva sakfrågan man vill debattera bli det perifera i texten.

Gå inte händelserna i förväg

I denna debattartikel uttrycker debattören åsikten att det är fel att utreda om staten kan utveckla och förbättra myndighetsutövningen inom ett specifikt område, i detta fall jakt och vilt. Men argumenteringen är inte stringent och inkluderar principerna för vad som en myndighet ska få reglera.

Läs också

Genom sin argumentation visar debattören tydligt att han är emot jakt. Det får man vara. Det hade räckt med det. Andemeningen visar vidare att han egentligen är emot allting som förbättrar förutsättningarna för jakt. Därmed även en statligt kontrollerad viltvård. Men här trasslar han in sig rejält.

Det finns nämligen inget som säger att en ny jakt- och viltmyndighet på något sätt skulle underlätta för jakten – oavsett vad utredningsdirektiven säger. Och vad utredningen i slutänden kommer fram till vet ingen – eftersom den inte startat än.

”Häpnadsväckande”

Han blundar också för brister och problem i dagens myndighetsutövning. I dag vill exempelvis Polismyndigheten slippa ett antal uppdrag som inte är direkt kopplade till brottsbekämpning. Polisen har därtill fått kritik från Justitieombudsmannen för att de inte klarar att leverera tillräckligt bra myndighetsstöd för licenshantering av vapen.

Men med Misha Istratovs argumentering så ska staten inte ens utreda möjligheterna för flytta bort de uppdrag som Polismyndigheten vill slippa, eftersom detta möjligtvis skulle kunna utveckla viltförvaltningen.

Andemeningen visar vidare att han egentligen är emot allting som förbättrar förutsättningarna för jakt.

Debattören har fastnat i tanken att en viltmyndighet skulle göra livet så mycket bättre för landets alla jägare. Han går faktiskt så långt i sin argumentering att han menar att det är fel att skapa myndigheter för att hantera frågor som rör minoritetsgruppers intressen. Detta är ett häpnadsväckande argument som gör hela debattartikeln fullkomligt oseriös.

Konstigt att vara emot utredningar

Enligt Jordbruksverket finns det cirka 58 000 jordbruksföretag i Sverige. Eftersom detta bara är en bråkdel av landets 1,2 miljoner företag borde man med debattörens argumentering lägga ned Jordbruksverket och en mängd andra myndigheter, eftersom de har till uppgift att arbeta med minoritetsgruppers intressen, exempelvis Skogsstyrelsen, Sametinget och många museer.

Myndigheterna i landet har till uppgift att verkställa politiska beslut. Att regeringen vill utreda möjligheterna att effektivisera och förbättra verksamheten innebär ibland att man skapar nya myndigheter, slår ihop befintliga eller lägger ned någon. Alla demokratier behöver ständigt arbeta med att utveckla statsapparaten.

Så statliga utredningar om myndigheter är inget konstigt, utan tillhör det normala och vanliga. Det konstiga är faktiska att vara emot sådana, särskilt om man argumenterar som Misha Istratov.

Läs tidigare inlägg i debatten

Släng idéerna om en jakt- och viltvårdsmyndighet i papperskorgen

Verkligheten bakom jakt- och viltvårdsmyndigheten är att samma individer som vill exploatera naturen skulle få i skenuppdrag att ”vårda” den, skriver Misha Istratov.

Replik: En ny jakt- och viltvårdsmyndighet inte en intresseklubb för skjutglada jaktfanatiker

Mischa Istratow verkar föreställa sig jakt som ett oändligt dödande, men i själva verket är det något helt annat. Nämligen naturvård, hundträning och viltvård. Det skriver Martin Kinnunen (SD) och Magnus Persson (SD) i en replik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00