Debatt

Släng idéerna om en jakt- och viltvårdsmyndighet i papperskorgen

Verkligheten bakom jakt- och viltvårdsmyndigheten är att samma individer som vill exploatera naturen skulle få i skenuppdrag att ”vårda” den, skriver Misha Istratov.

Peter Kullgren, landsbygdsminister (KD) och jägare.
Peter Kullgren, landsbygdsminister (KD) och jägare.Foto: Lars Schröder/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning för att se vilka frågor en framtida jakt- och viltvårdsmyndighet skulle kunna hantera.

För att illustrera orimligheten i en sådan myndighet kommer här en liknelse. Föreställ dig att din granne, en inbiten fartälskare, blev infrastrukturminister. Som en av de första handlingarna i sitt nya ämbete föreslår grannen att Sverige ska bilda en racingmyndighet med motivet att det ska vara enklare att fatta beslut inom bilsport och att de som brinner för denna fritidssysselsättning också ska bestämma kring dess regelverk.

Den nya myndigheten instiftar nattavstängning av motorvägarna för träning och tävling och då får alla vanliga bilister hålla sig borta. Samma instans kommer även utfärda körkort genom tredagarskurser. Naturligtvis kommer hastigheten på alla vägar bestämmas i det nya organet. Till slut kommer allt som har med trafik att göra beslutas av Racingmyndigheten. Transportstyrelsen och Trafikverket är nu redundanta och kan upplösas.

Jägarna utgör mindre än tre procent av befolkningen, men bland de ledande politikerna är de överrepresenterade genom både nuvarande statsministern, näringsministern och landsbygdsministern.

En hobby för de flesta

Det här låter säkerligen befängt men beklagansvärt nog är detta exakt vad regeringens målsättning är för jakt- och vapenfrågorna. På sidan 26 i Tidöavtalet står det att vapenlagen ska utredas brett. Utredningen ska bland annat föreslå en ny jakt- och viltvårdsmyndighet som tar över licensprövningen från Polismyndigheten. Denna utredning har nu startat och ska avslutas i början på 2025. Regeringen eftersträvar bland annat följande för den nya myndigheten:

  • Utökad jakt, vilket innebär att naturälskare måste hålla sig borta från skogen i större utsträckning (jämför med avstängning av motorvägarna).
  • Totalbestämmande över reglerna för jakt och även utförandet av den (i samhällets övriga funktioner är den beslutsfattande parten normalt inte tillåten att vara den verkställande, för att undvika jäv).
  • Utfärda vapenlicens. En jägare får ansöka om vapenlicens efter endast 3 dagars utbildning (jägarexamen). Polisen, som utöver militären är de enda i samhället som får bära vapen, studerar i nästan 3 år innan de får bära vapen.

Det är viktigt att ha i åtanke att för de allra flesta jägare är jakten ett hobbyintresse. Det vore i alla andra sammanhang fullständigt otänkbart med en egen styrande myndighet för en minoritetsgrupps intressen. Varför skulle andra regler gälla för jägare?

Vidare handlar detta om en hobby där man skjuter djur för nöjes skull. Att då låta dessa intressenter besluta om samhällsfunktioner såsom licensjakt och skyddsjakt vore i all mening orimligt. Verkligheten bakom jakt- och viltvårdsmyndigheten är att samma individer som vill exploatera naturen skulle få i skenuppdrag att ”vårda” den.

I dag sköts hanteringen av jakt- och viltvårdsfrågor av Naturvårdsverket, länsstyrelserna, Polismyndigheten och flera andra myndigheter. Anledningen är att man vill låta de mest kompetenta instanserna, med rätt utbildade tjänstemän, hantera frågorna och få en objektiv och framför allt icke jävig beslutsfattning.

Jägarna utgör mindre än tre procent av befolkningen, men bland de ledande politikerna är de överrepresenterade genom både nuvarande statsministern, näringsministern och landsbygdsministern. Den senare, Peter Kullgren, framträdde nyligen på Svenska jägareförbundets årsmöte där han lovade att fortsätta arbetet med hjärtefrågor såsom stoppandet av EU:s föreslagna blyförbud i ammunitionen. Detta trots forskning som varnar för att den höga blyhalten i vår natur påverkar både hälsa och intelligens.

Olämpligt med egen myndighet

Den här typen av jäv och lobbyism har bland annat lett till att det i Sverige från den första augusti blir tillåtet att använda militära halvautomatiska vapen vid jakt i avsevärt bredare utsträckning. Syftet är att minska djurens lidande, men om den frågan var viktig för intressegruppen skulle den kunna avstå från att skjuta dem i stället.

Minst 30 procent av de 1 350 000 vilda djur och fåglar som årligen skjuts tillvaratas inte utan skjuts för rent nöjes skull. Det finns redan över 2 miljoner registrerade vapen i Sverige och med tanke på senaste årens skjutningar gör fler vapen knappast situationen bättre. Polisen har redan reagerat starkt emot detta.

Jag anser därför att det vore högst olämpligt för ett demokratiskt land som Sverige att instifta en egen myndighet för hanteringen av en minoritetsgrupps intressen.

Nämnda personer

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00